Megújul a Szamos tíz kilométeres szakasza Kolozsváron

A Kolozsvárt átszelő Szamos folyó tíz kilométeres szakaszán szabadidős övezetet alakítanának ki, a parton gyalogosok és kerékpárosok számára kialakított sávok is helyet kapnának. 

Az önkormányzat által kiírt pályázat nyertese, José Mayoral Moratilla spanyol tervező szerint a folyó ugyan kettészakítja a várost, azonban nem akadályként kellene a folyóra tekinteni, hanem egy találkozási pontra a kolozsváriak számára.

"Tudatában vagyunk annak, hogy milyen hatása van egy ilyen projektnek a városra. Ezáltal kiszabadítjuk a Szamost az elszigeteltségből, megnyílik a város különböző részei számára, találkozási pont lesz a víz, a természet és az emberek számára. A partszakaszon új zöldterületek fognak megjelenni, amelyeket sétányok és kerékpársávok fognak összekötni. A várost kettészelő akadályból a Szamos egy találkozási ponttá válhat" - nyilatkozta José Mayoral Moratilla. 

A Szamos mintegy 10 kilométeres partszakaszán sétányokat, kerékpársávokat, teraszos részeket és a folyóhoz vezető lejárókat alakítanak ki. A tervek szerint négy új gyalogos és kerékpáros hidat építenek a folyón, de a sportcsarnok előtti teret is kiépítik, hogy évszaktól függően korcsolyapályát vagy kulturális tevékenységekre alkalmas helyet alakíthassanak ki. 

A pályázat elkészítésekor a spanyol tervező különös figyelmet fordított az akadálymentesítésre is. Kolozsvár polgármesteri hivatala tavaly hirdette meg A Szamos újragondolása - Rethink Someş című ötletbörzét, hogy megoldást találjanak a Szamos partjának rehabilitálására. A tervezés 2019 elején fejeződhet be, majd közbeszerzési eljárást hirdetnek meg a munkálatok kivitelezésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?