Elballagtak az aradi magyar középiskola végzősei

Több mint félszáz diáknak jelezte péntek reggel a csengő az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban, hogy lezárult életük egyik fontos korszaka, a 12 iskolaév.

A négy ballagó osztály – a turizmus és közgazdaságtan szak 18-18 tanulója, a matematika-informatika – természettudományok szak 21 végzőse, valamint a tizenegy osztályt kijáró öt szakmunkásképzős – tanteremről tanteremre járva búcsúzott az alma matertől.

Az iskolaudvaron tartott ünnepségen Muntean Tibor iskolaigazgató arra figyelmeztette a nagybetűs életbe kilépőket, hogy az általuk várva várt szabadságként megélt búcsú az iskolától sok nehézséget és felelősséget is tartogathat.

„Ez a túl nagy szabadság néha elbizonytalaníthat, sőt le is gyűrhet minket – fogalmazott. – Az életben lehetőség van arra, hogy válasszunk: megfigyelői, vagy részesei vagyunk az eseményeknek. Számotokra a megfigyelés korszaka véget ért, és eljönnek az órák, sőt évek, amikor már nem annak alapján mérik a teljesítményt, hogy mennyit tanultok, hanem, hogy mivel járultok hozzá a közös ügynek a sikeréhez.”

A direktor azzal búcsúzott a ballagóktól, hogy bár ilyenkor mindig azt mondják, „merjétek megélni az álmaitokat, de vajon valaki, valamikor megemlíti, hogy nem ártana néha fel is ébredni?” – utalva ezzel arra, hogy a mai világban nyitott szemmel és éles ésszel járva lehet boldogulni.

A résztvevőknek gratulált Bognár Levente aradi alpolgármester és Pellegrini Miklós megyei főtanfelügyelő-helyettes is, majd kiosztották a tanulmányi eredményekért és közösségi tevékenységekért járó díjakat – idén először az Alma Mater Alapítvány is jutalmazta arra javasolt tanulókat –, végül Király Árpád arad-ségai római katolikus plébános, marosi főesperes áldotta meg a jelenlévőket.

Kapcsolódók

Kimaradt?