A turisztikai települések földgázellátásáról szavazott a szenátus

Elsőházként szavazta meg a szenátus plénuma a villamosenergia- és földgáztörvény módosításáról szóló jogszabály-tervezetet, amelynek munkálatai során az RMDSZ kezdeményezésére kötelezővé tennék a földgázvezetékek kiterjesztését a szolgáltatók számára a turisztikai településeken. A javaslatot Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora dolgozta ki.

„A helyi közösségek jólétét, de turisztikai fellendülést is eredményezheti az a módosításunk, amely megteremtené a jogkeretet a közművesítés elindításához. A szenátusi bizottsági munkálatok alatt a múlt héten sikerült beemelnünk egy olyan előírást, amely értelmében kötelezővé válna a földgázvezetékek kiterjesztése az olyan turisztikai településekre, mint Borszék, Parajd, Homoródfürdő, Bálványos, a Gyilkos-tó vagy akár Félixfürdő. Elfogadhatatlan, hogy az erdélyi és székelyföldi turisztikai célpontok ne rendelkezzenek földgázvezetékkel” – összegzett Antal Lóránt szenátor a május 23-i szenátusi szavazást követően.

Mint ismert, jelenleg Romániában az országos fontosságú turisztikai települések lajstromából csak 25 rendelkezik földgázvezetékkel, míg a helyi fontosságú turisztikai település kategóriába sorolt községek, városok viszonylatában ez a szám 46-ra emelkedik.

„Ezt a problémát mielőbb meg kell oldani, hiszen csak így tehetjük vonzóbbá az adott településeket mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára. Ugyanakkor a helyi közösségek számára is rendkívül fontos a gázellátás megoldása. A földgázhálózat hiánya határozottan hátrányos helyzetbe sodorja a fent említett településeket ipari vagy más jellegű beruházások szempontjából is” – indokolta a módosító javaslat szükségességét Antal Lóránt. 

A szenátusi szavazást követően a képviselőház hozza meg a végső döntést a jogszabály-tervezetről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?