Elkezdődött a füstölgő szántók idénye

Március 15. és április 15. között szervezi az Olt Sürgősségi Esetek felügyelősége az Erdő hónapja című programsorozatot, melyben a mezőgazdasági területek tűzzel való tisztításáról is szó esik majd. Hogy miként kell gyomtalanítani és a száraz gazoktól megtakarítani a földeket, arról a vészhelyzeti és tűzoltósági intézmény Maros megyei honlapján is lehet tájékozódni.

Tavasszal leginkább a szántókon ottmaradt száraz növényi anyagot gyűjtik össze és égetik el a gazdák, azonban a felügyelet nélkül hagyott tűz ilyenkor is hatalmas károkat okozhat. Mivel a gazdasági területeken csak engedély birtokában lehet tüzet rakni, a gazdák rendszerint felügyelet nélkül hagyják a tüzet.tarlo2

Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója a maszol.ro-nak elmondta, a 195/2005-ös sürgősségi kormányrendelet értelmében mezőgazdasági területet csak engedély birtokában lehet tűzzel megtisztítani és csakis akkor, ha az adott terülten olyan kártevő vert tanyát, amelyet más módszerrel irtani nem lehet. Ehhez többek között a növényvédelemtől kell egy igazolást kérni, amely alapján az ügynökség elbírálja a kérést. Ha megvan az engedély, a gazda köteles értesíteni a sürgősségi esetek felügyelőségét. Ráadásul előkészületeket kell tenni a tűzgyújtáshoz: többek között árkokkal kell felosztani a területet, illetve az 5 hektár alatti területek esetében tűzoltó palackot, míg az ennél nagyobb területek esetében egy vízzel teli tartálykocsit kell a helyszínen készenlétbe állítani.

A jogszabályt be nem tartók borsos büntetésre számíthatnak: magánszemélyek 3000- 6000 lejig büntethetőek, míg jogi személyek esetében a pénzbírság 25 000 és 50 000 lej között mozog. Az ilyen jellegű problémák leginkább nyár végén, illetve ősszel okoznak fejtörést az felügyeletnek. A tavaly őszi tarlóégetés következtében a csíki medencében hektárszám kaptak lángra a fenyvesek, hónapokon át égett Felcsíkon az Olt partján a tőzeg, csípős füsttel töltve meg a környéket.

Kimaradt?