Meghalt négy diáklány – bármikor történhet hasonló tragédia

Romániában közel 3500 sorompó nélküli vasúti átjáró van – emlékeztetett a négy diáklány halálát követelő zsibói baleset kapcsán a román sajtó.

Mint korábban írtuk, a 21-22 éves lányok autóját egy sorompó nélküli, andráskereszttel, fény- és hangjelző berendezéssel ellátott vasúti átjárón sodorta el a vonat. A kormánynál ülő egyetemi hallgató – aki túlélte a balesetet – eddig ismeretlen okokból nem vette figyelembe a tiltó jelzéseket, ezért történt a tragédia.

A román sajtó felidézte, hogy tavaly Beszterce-Naszód megyei Besenyőnél öt fiatal halt egy vasúti átjárónál hasonló körülmények között. A szerencsétlenség után Răzvan Cuc akkori szállítási miniszter ígéretet tett az átjárók korszerűsítésére, de azóta sem történt semmi ezen a téren.

Romániában jelenleg közel 3500 sorompó nélküli vasúti átjáró van. Korszerűsítésük egyenként 100-250 ezer euróba kerül, és erre nincs pénze az amúgy is anyagi gondokkal küszködő Román Vasúti Társaságnak.

Korábban egy parlamenti képviselő törvénytervezetben kötelezte volna a CFR-t, hogy valamennyi vasúti átkelőhöz sorompót helyezzen el. Marian Cucşa javaslatát azzal indokolta, hogy csupán a besenyői szerencsétlenségig 39 halálos áldozatot követelő baleset történt 2017-ben az ország vasúti átkelőinél. Az esetek elsöprő többségében a szerencsétlenséget a sorompó hiánya és a sofőrök elővigyázatlansága okozta. A tervezet sorsáról nem tudni semmit.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?