Elindult a MAKOSZ érdekvédelmi panaszládája

Zavar egy diáktársad viselkedése? Megalázó, kellemetlen helyzetbe kerültél az iskolában? Tanárod visszaélt a hatalmával? Ilyen és ehhez hasonló problémákat lehet jelezni a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége által, megújult honlapján elindított SOS online segítségkérő felületen.

A diákok bármilyen jogsérelem miatt fordulhatnak panasszal a diákvezetőkhöz, akik mindenek előtt tanácsaikkal próbálnak majd segíteni.

„Ha az iskoládban szabálytalanságot, törvénytelenséget tapasztaltál, netán bizalmatlan vagy, kételkedsz, nem tudod, hogyan cselekedj és tanácsra van szükséged, írj nekünk bátran és mi segítünk megoldást találni a problémádra!” – áll MAKOSZ csütörtökön közzétett felhívásában.

A Maszol érdeklődésére Bukur Tamás MAKOSZ-elnök kifejtette, bármilyen problémával lehet a diákvezetőkhöz fordulni. Legyen szó arról, hogy egy diákot zavar egy másik diáknak a viselkedése, hogy valakit zavar egy olyan szabály az iskolában, amit nem érez jogosnak, hogy egy diák kellemetlen helyzetbe került vagy megalázták, vagy akár arról is, hogy egy tanár visszaélt hatalmával.

Arra számítanak, hogy a legtöbb panasz például olyan jellegű problémákra fog vonatkozni, hogy egy diáknak nem vették figyelembe a jogait, elvették valamilyen személyes tárgyát, kitették óráról vagy nem engedték be, mert nem volt egyenruhában. „Az a cél, hogy ha problémák vannak az iskolákban, arról mi tudjunk, és megpróbáljunk segíteni” – mutatott rá a diákszervezet elnöke.

A MAKOSZ vezetősége először tanácsaival próbál segíteni a diák helyzetén, megoldást javasol anélkül, hogy közvetlenül beavatkozna. „Nem célunk, hogy bármelyik iskola működésébe beleszóljunk” – magyarázta. Csak akkor fognak közbelépni, ha a tanácsuk nem bizonyul hatékonynak, ha pedig nagyon elfajul a helyzet, külső segítséghez fognak fordulni. Azonban nem hiszik, hogy erre szükség lesz, Bukur Tamár szerint ezek a problémák már ott meg fognak állni, hogy a diák megpróbálja megoldani azok alapján, amit a MAKOSZ-osok javasoltak neki.

Ezek a gondok „mindennaposak”

Bukur Tamár azt tapasztalja, hogy a diákoknak igényük van egy ilyen lehetőségre. „Mindennapos”, hogy egy-egy ilyen kérdéssel a szervezethez fordulnak azok, akikkel a diákszervezet közvetlen kapcsolatban áll, ezért valószínű, hogy azok körében is felmerülnek ilyen gondok, akiket az elnökség nem ismer személyesen.

Egy problémát csak személyes adatok megadásával lehet jelezni (név, iskola, telefonszám, e-mail cím), azonban a MAKOSZ elnöke azt ígéri, mindezeket bizalmasan kezelik, de az elérhetőségre szükségük van ahhoz, hogy felvehessék a kapcsolatot a jelentkező diákkal.

Az SOS névre keresztelt online segítségkérő felület a Legit kampány része, amelynek fő célja felhívni a figyelmet a diákok jogaira, és arra, hogy ezek nincsenek mindig a megfelelő módon betartva. „Bár az Oktatási Minisztérium 2016 augusztusában kiadott egy Tanulói Statútum nevű törvénycsomagot, mindmáig vannak olyan kritikus rendelkezései, amelyek nem kerültek gyakorlatba ültetésre. A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) álláspontja szerint az oktatási rendszer jó minősége a konstruktív, kölcsönös tanár-diák tiszteleten, kölcsönös megbecsülésen illetve úgy a kötelességek betartásán, mint a jogok érvényesítésén kellene, hogy alapuljon. Ennek fényében a MAKOSZ a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége támogatásával kampányba kezd, melynek célja a Tanulói Statútum népszerűsítése” – olvasható a kampány beharangozójában.

Kapcsolódók

Kimaradt?