Tánccal és pogácsával fogadják a zarándokokat Kolozsváron

Az idén a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) üdvözli a Nagyboldogasszony zarándokvonat és a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors vonat utasait. A szervezők a hagyományhoz híven kulturális műsorral készülnek, illetve pogácsával fogadják majd a Csíksomlyói búcsúra utazókat.

„A kolozsváriak számára is fontos ez az esemény, hiszen a legnagyobb zarándokhelyre utazó magyarok fogadása megerősíti a nemzeti identitásunkat, habár lakhelyünk különbözik, mégis egy nemzethez tartozunk. Ugyanakkor büszkék vagyunk arra, hogy lehetőségünk nyílik mindkét vonat fogadására a kolozsvári állomáson, ezért felkérjük a kolozsvári lakosokat is, hogy tiszteljenek meg jelenlétükkel” – nyilatkozta Balló Tamás KIFOR elnök, az esemény főszervezője.

A főszervező elmondta, idén a Kolozs megyei hagyományokból is ízelítőt kapnak a zarándokok, ugyanis mindkét nap egy-egy néptánccsoport előadásával örvendeztetik meg a Csíksomlyóra utazókat.

A két vonat május 17-én és 18-án, azaz csütörtökön, illetve pénteken fut be a kolozsvári állomásra.

A Boldogasszony zarándokvonat érkezik először a kolozsvári állomásra, csütörtökön 14:13-ra, 14:38-kor indul tovább. A zarándokokat Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Ft. Veres Stelian plébániai kormányzó, valamint Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képviselője üdvözli. A búcsúra utazók a körösfői Riszegvirág Néptáncegyüttes előadását láthatják majd.

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors pénteken, május 18-án 13:55-re érkezik meg a kincses városba és 14:13-kor indul tovább. A zarándokok a kalotaszentkirályi néptánccsoport előadását tekinthetik meg, illetve Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke, Ft. Veres Stelian plébániai kormányzó és Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képviselője köszönti majd az utasokat.

(Címlapfotó forrása: RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?