Átadták a dr. Mózes Károly-díjakat Nagyváradon

Három Bihar és egy Szatmár megyei ápolónő vehette a dr. Mózes Károlyról elnevezett díjat május 11-én az Ápolók Világnapjának előestéjén Sorina Pintea egészségügyi miniszter jelenlétében.

Dr. Mózes Károly nemcsak Nagyvárad közmegbecsülésnek örvendő orvosa és a váradi nővérképző megalapítója volt, A betegápolás technikája című könyvét máig használják mind az ápolók képzésekor, de versenyvizsgákon is szerepen a könyvészetben. A róla elnevezett díjat Cseke Attila Bihar megyei szenátor alapította egészségügyi tárcavezetőként 2011-ben, azóta az Egészségügyi nővérek és Szülésznők Bihar megyei Rendjének jelülése alapján évente három bihari és egy szomszédos megyében dolgozó ápoló veheti át az elismerést. Hagyománynak számít immár, hogy az édesapjáról elvnevezett díj átadására Nagyváradra jön Izraelből dr. Mózes Gábor, aki ebben az évben azt is elmondta: bár édesapjuk a munkának szentelte magát, példája nyomán mégis nyolc  családtag választotta az orvosi hivatást, öten közülük immár dr. Mózes Károly unokái.

A díjazottak

Elsőként Rodica Mariana Cristea, a Félxifürdői Rekuperációs Kórház felnőttosztályának főnővére vehette át az elismerést, ő egy személyben a nővérek Bihar megyei rendjének alelnöke, és oktat is a Vasile Voiculescu Egészségügyi Líceumban.

Másodikként Samarjai Irén, a váradi dr. Gavril Curteanu kórház nyugdíjas ápolónője kapta meg az elismerést, ő dr. Mózes Károly mellett a kórház névadó orvosának is munkatársa volt, pályafutása során végig a hematológiai és daganatos betegségekben szenvedő gyermekeket ápolta.

Harmadikként a belügyminisztériumhoz tartozó váradi Avram Iancu Kórház ápolónője, Nicoleta Mladin kapta meg az elismerést. Ő a '90-es években a szomáliai fővárosban, Mogadishuban és Angolában is dolgozott az ENSZ égisze a román katonai misszió tagjaként. Mint mondta, ottani munkája során a pácienesek mintegy 20 százaléka volt katona, 80 százaléka pedig a helyi lakosok közül került ki. A díjat a Szomáliában, Angolában és Irakban dolgozó kollégái nevében is vette át, szavait azzal zárta: „Mivel tudom, mit jelen a háború mindenkinek békét kívánok.”

A Szatmár megyei díjazott, Szabó Erzsébet, a szatmári kórház tasnádi kihelyezett gyermekosztályának főnővére kapta. Osztályukon vannak az elhagyott gyermekek, akiket a legtöbb esetben nemcsak gyógyítani kell, hanem nevelni is mindaddig, míg gyermekotthonba kerülnek vagy örökbe fogadják őket.

A díjátadás előtt Székely István egyetemi tanár és diákja, Korodi Erik klarinétjátéka köszöntötte a egybegyűlteket, a beszédek is ekkor hangzottak el. A nővéreket köszöntötte a díjalapító Cseke Attila és dr. Mózes Gábor mellett Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök, a váradi önkormányzat képviseletében dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser, Ioan Mihaiu Prefektus, dr. Aurel Mohan az Egészségért Alapítvány vezetője (a díjazás egyik szervezője a Partium Alapítvánnyal egyetemben), dr, Marius Medruţ a katonai kórház megbízott vezetője, Iuliana Busoiog, a nővérek rendjének bihari vezetője, és természetesen Sorina Pintea egészségügyi tárcavezető is.

Sorina Pintea elmondta, szívesen jött Nagyváradra, hiszen Cseke Attila, dr. Rittli László és Florian Bodog olyan elődök, akik jelentős munkát végeztek az egészségügyi tárca élén. Számára nagybányai kórházmenedzserként Nagyvárad referenciapont volt, tette hozzá, és  köszöntötte dr. Hadrian Borceát, a sürgősségi osztály vezetőjét is, akinek annyit mondott „rendbe jönnek a dolgok” (Nagyváradon felmondásokhoz vezetett a helyi tanács rendelete, amelyben a béreket módosították, ezt a prefektúra közigazgatási bíróságon megtámadta).  A tárcavezető ugyanakkor az asszisztensek munkáját is méltatta, mint mondta, ők tudják, mint jelent az empátia, odaadás és ugyanolyan fontosak, mint a rendszer „láthatóbb” részei.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?