Megvan a ClujPride idei időpontja

Idén június 23-án kerül sor a ClujPride fesztivál keretében megszervezett felvonulásra - tájékoztatnak a szervezők. Az LMBTQ-közösséget támogató fesztivál első kiadása tavaly június 28. és július 1. között zajlott.

Tavaly a felvonulást a kolozsvári városháza kezdetben nem hagyta jóvá, 22 kérésre és 15 nap nyomásgyakorlásra volt szükség, hogy végül megkaphassák a szervezők az engedélyt. Itt olvashatja, hogyan zajlott a felvonulás.

Idén a szervezők hónapokkal az esemény előtt benyújtották a városházához a kérést, amit jóvá is hagytak. A felvonulás helyszíne egyelőre nem ismert.

Idén az LMBTQ-közösségnek lesz mit ünnepelnie, hiszen az Európai Unió bírósága kevéssel a felvonulás előtt, június 5-én hoz ítéletet abban az ügyben, melynek tétje: el kell-e ismernie Romániának az azonos neműek külföldön kötött házasságával járó jogköröket. Pontosabban: megfoszthat-e a román állam személyeket a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogtól csak azért, mert melegek.

Az ügyben nagy valószínűséggel pozitívan dönt a bíróság, hiszen Melchior Wathelet főtanácsnok jelezte: noha a tagállamok szabadságot élveznek a tekintetben, hogy engedélyezik-e vagy sem az azonos neműek közötti házasságkötést, nem akadályozhatják az uniós polgárok szabad tartózkodáshoz való jogának gyakorlását azzal, hogy az Európai Unión kívüli országból származó, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való állandó tartózkodás jogát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?