A kreativitásé lesz a főszerep az idei Bolyai Nyári Akadémián

Idén is egyetlen központi téma köré csoportosítja a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az immár 26-ik alkalommal sorra kerülő Bolyai Nyári Akadémia előadásait július 9. és 29. között. Ezúttal a kreativitás fontosságát feszegetik a három hetesre tervezett, Erdély 12 településén, a várhatóan közel 600 pedagógus részvételével zajló akadémián.

Fontos a pedagógusi társadalomban is tudatosítani a kreativitás szélesebb körű fejlesztési lehetőségeit, hiszen a tanulás hagyományos felfogása passzivitást és reproduktivitást eredményez, míg az új értelmezés aktivitást és produktivitást jelent a tanulók és a pedagógusok számára egyaránt – ezzel a megfontolással választották az idei Bolyai Nyári Akadémia központi témájának a kreativitást.

Az RMPSZ meglátása szerint a tanórai környezetben használható pedagógiai igyekezetet és módszertani eszköztárat szükséges ki- és átalakítani a kreativitás iskolai fontosságának újraértelmezése, valamint az iskolai környezet által biztosított tanulási médium ilyen irányú fejlesztése érdekében.

„A szakmai kutatásokban az úgynevezett négy K elve érvényesül, vagyis a kommunikáció, kooperativitás, a kompetenciák, valamint a kreativitás fejlesztése, ezt követi a tudás, amely az innovációt, a beilleszkedést és az együttműködést helyezi előtérbe. A szekcióelőadásokon ezekre az elvekre összpontosítunk” – fejtette ki az akadémia programját ismertető csíkszeredai sajtótájékoztatón Ferencz Salamon Alpár programkoordinátor.

Az Akadémia első hetén, július 9–14. között a tanítóknak Nagyenyeden, a Bethlen Gábor Kollégiumban, Szatmárnémetiben, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatának székhelyén és Szovátán tartanak továbbképzést. A római katolikus vallástanárok továbbképzését Temesváron, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban, míg az osztályvezető-pedagógusok képzését Szovátán, a Teleki Oktatási és Módszertani Központban tartják.

Az Akadémia második hetében, azaz július 16–21. között A kreativitás hete képzéseit szervezik meg Csíkszeredában, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában. A kreativitás hetének képzéseit idén is négy szekcióra bontva szervezik meg, melyre szekciónként 20 pedagógus online jelentkezését várják.

A Kolozs megyei Válaszúton, a Kallós Alapítvány székhelyén, 10-ik alkalommal szervezik meg a Népzene–néptánc–népműveltség szekciót. Ugyanezen a héten Csíkszeredában zajlik a Román nyelv oktatása specifikus tantervek alapján az általános iskolai tagozaton tanítóknak, románnyelv-tanároknak, továbbá a kémia szakosok, valamint a testnevelés- és sporttanárok továbbképzése. Kolozsváron a Báthory István Elméleti Líceumban a magyar szakos tanárok, Szovátán a Teleki Oktatási és Módszertani Központban Honismeret–helyismeret–helytörténet szekcióra lehet jelentkezni. Pádis szolgál a földrajz és biológia szakos tanárok továbbképzésének helyszínéül. Hagyományosan Székelyudvarhelyen tartják a képzőművészet- és zenetanárok továbbképzését.

Az Akadémia harmadik hetében, július 23–27. között Kolozsváron a Bethlen Kata Diakóniai Központban a protestáns vallástanárok (református, unitárius), Nyárádszeredában a Bocskai István Elméleti Líceumban a szakoktatásban tevékenykedő pedagógusok részére, Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen Burn-out megelőzése címmel hirdetnek továbbképzést.

A jelentkezési határidő június 15., és az RMPSZ honlapján lehet pályázni. A szövetség tagjainak ingyenes a részvétel és az ellátás is, de nem szövetségi tagok is részt vehetnek az eseményen részvételi díj ellenében, illetve, ha meg tudják oldani az elszállásolásukat és étkezésüket. Mivel az egyes képzések egy-egy hetet tartanak, egy pedagógusnak legfeljebb három kurzuson van lehetősége részt venni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?