„Ha egy székely zászlót letépnek, kettőt teszünk helyébe”

A háromszéki megyei önkormányzat több székely zászlót is szétosztott Illyefalván a lobogó helyett, amelyet múlt héten letéptek a Sepsi OSK elleni focimérkőzésre érkező Dinamó szurkolók. „Ha egy székely zászlót letépnek, kettőt teszünk helyébe” — fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke amikor székely lobogót ajándékozott az illyefalvi Molnár Mihálynak, akinek a székely kapujára, illetve a tűzoltószertárra kitűzött zászlaját letépték a fővárosi csapat drukkerei.

Az illyefalvi Molnár Mihály arról számolt be, hogy portájáról második alkalommal lopták el a székely zászlót a randalírozók, ő azonban kitart nemzeti öntudata mellett. „A székely kapura székely zászló jár és ahányszor leveszik, én annyiszor teszek vissza mást” – nyilatkozta az illyefalvi férfi, aki elmondta, hogy az édesapjától örökölt magyar címeres lobogót is kitűzi minden magyar ünnepen.

A Dinamó szurkolók randalírozása után Tamás Sándor és Fodor Imre illyefalvi polgármester összesen nyolc helybéli portára kopogott be,  és adott át székely lobogót. Többek között Vass Gabriellának is, aki szemtanúja volt a múlt hétfői esetnek. Az illyefalvi asszony szerint egy Ilfov megyei rendszámú személyautó megállt a kapu előtt, egy férfi kiszállt belőle és letépte a zászlót. Az asszony ugyan számon kérte a férfit, aki azonban nem méltatta válaszra, szó nélkül elhajtott.

Mint arról beszámoltunk, a bukaresti Dinamó szurkolói nehezen viselték a Sepsi OSK elleni vereséget. A mérkőzés utolsó perceiben a bukaresti csapat egyik szurkolója magyar zászlót lopott a hazai drukkerektől, a többiek pedig vandál módon ugrottak neki a kerítésnek, hogy betörjenek a pályára. Ugyancsak hozzájuk köthető, hogy Sepsiszentgyörgyre érkezésükkor a szortyori református temetőkertből letépték a székely zászlót, majd hazafele menet Illyefalván rongáltak kék-arany színű lobogót.

Illyefalva polgármestere, Fodor Imre provokációnak minősítette az esetet és kifejtette: „nem erőszakkal kell viszonyulnunk ehhez a helyzethez, hanem úgy, ahogy egy focimeccsen, amikor csúnyán kiabáltak a szentgyörgyi szurkolóknak, mi tapssal válaszoltunk. Ezzel a helyzettel pedig úgy van, hogy ha elvitték mást teszünk, ha kettőt visznek el, négyet tűzünk helyette.”

„Azt látjuk, hogy egyre többen érdeklődnek a székely zászló iránt. Mindenki a saját értékrendje szerint. A bukarestiek nem szeretik, a székelyek pedig annál inkább, éppen ezért hoztunk Illyefalvára, és még fogunk vinni más településre is.”, nyilatkozta Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?