Járjon munkába kerékpárral! mozgalom indult Sepsiszentgyörgyön

A Cycle to work kezdeményező csoport arra biztat minden sepsiszentgyörgyit, hogy járjon biciklivel munkába és máshová is.

A második alkalommal szervezett akció szerdán kezdődött Sepsiszentgyörgy főterén, ahol több mint harmincan gyűltek össze munkába menés előtt. Az egyhónapos akcióhoz csatlakozott Antal Árpád polgármester i,  aki a megnyitón elmondta: az önkormányzat fel szeretné frissíteni a kerékpárutak jelzéseit, illetve el szeretnék bátortalanítani az autósokat, hogy a kerékpárútra parkoljanak. A polgármester elmondta, lehet közlekedni biciklivel Sepsiszentgyörgyön és ha többen lesznek a kerékpárosok, az autósok is jobban fognak figyelni rájuk.

„Úgy gondoljuk, hogy biciklizni jó, mert egészséges, mert környezetbarát, mert gyors, mert nem terheli a forgalmat, mert oda is el lehet jutni két keréken, ahova néggyel nem. A felhívásunk nem csak és kizárólag munkára érvényes: ha teheted, válaszd a biciklit! – olvasható a Cycle to Work esemény Facebook-oldalán.

Kiss Bence, a csoport tagja elmondta, már a tavalyi felhívásuk is eredményesnek bizonyult, legalább 150 sepsiszentgyörgyi csatlakozott, és kezdte rendszeresen használni a kerékpárt azok mellett, akik már korábban is gyakran bicikliztek. Meglátása szerint ezzel sikerül tehermentesíteni a város forgalmát, hiszen jelenleg a reggeli órákban gépkocsival nehéz közlekedni.

Az akció részeként további rendezvényeket terveznek május folyamán, lesz biciklis piknik, közös kerékpározás Sugásfürdő felé, és filmvetítés. A kerékpárral szelfit készítők között kerékpáros kellékeket sorsolnak ki. A kezdeményezéshez helyi vállalkozók is csatlakoztak, több kávézó ingyen kávét vagy zsíros kenyeret ajánl a munkába biciklizőknek, egy borbély pedig ingyenes szakáll-igazítást.

A helyi önkormányzat új kerékpár-tartók felállítását tervezi, és fontolgatják, hogy biciklivásárláshoz értékjegyeket ajánlanak fel. A kezdeményező csoport a helyi politikusoknál is lobbizik, hogy módosítsák a kerékpáros közlekedést szabályozó törvényt, például hogy a 14 évnél kisebb is gyerekek is járhassanak kerékpárral, a biciklisek hajthassanak be az egyirányú utcákba, mint más országokban, és a településen kívül tegyék kötelezővé a védősisak viselését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?