Június 10-én szavazhatunk a család fogalmáról?

Június 10-én kerülhet sor arra a referendumra, amely a család fogalmát hivatott az alkotmányban módosítani - erről csütörtökön Florin Iordache PSD-s képviselő beszélt. Amennyiben a referendum érvényes lesz és az igenek lesznek többségben, nagy valószínűséggel Románia alkotmánya szerint a család egy férfi és egy nő házasságán fog alapulni. 

Hogy az említett dátumon kerülhessen sor a népszavazásra, az államfőnek minél hamarabb ki kell hirdetnie a referendumtörvényt. A taláros testülethez közel álló források az Agerpres hírügynökséggel közölték, az alkotmánybíróság csütörtökön elutasította a referendumtörvényt módosító tervezet ellen benyújtott USR-s óvást. 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) április 4-én jelentette be, hogy a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP) közösen alkotmányossági kifogást emel a referendumtörvényt módosító tervezet ellen.

Az USR szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfő jogkörének csorbítására használja fel a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó állampolgári kezdeményezést. „A PSD-nek immár másfél éve az az egyik mechanizmusa, hogy gyengíti a többi intézményt, abban a reményben, hogy a parlamenten és a kormányon keresztül a magyarországi és lengyelországi modell felé közeledhetünk” – vélekedett akkor Dan Barna, az USR elnöke. 

A népszavazás szervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az erre vonatkozó indítványt. A tervezet gyakorlatilag megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról. 

A képviselőház december végén fogadta el a törvényt, Klaus Johannis államfő pedig március 14-én visszaküldte a parlamentnek megfontolásra. A törvény újratárgyalását azonban a szenátus is, majd döntő kamaraként a képviselőház is elutasította. 

Április 18-án Klaus Johannis államfő közölte, hogy nem hirdeti ki a referendumtörvényt abban a formájában, ahogy azt elküldték az államelnöki hivatalhoz, majd hozzátette: alkotmányossági kifogást emel a törvénnyel kapcsolatban. Kifejtette: elégedetlen a törvény bizonyos vonatkozásaival, ezért normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?