Októbertől igényelhető a külföldi betegellátás

Hamarosan magunk dönthetünk arról, hogy Romániában vagy más uniós tagországban kezeltetjük magunkat a biztosítónál befizetett összegek keretében. A 2011/24/EU uniós jogszabály szerint október 25-től az egészségbiztosító pénztárnak legalább részben meg kell térítenie a romániaiak külföldi ellátását.

Mi változik az uniós betegellátásban?

A szóban forgó, betegek jogait szavatoló uniós jogszabály lehetővé teszi azt, hogy ne kelljen előre kérelmezni az itthoni egészségbiztosító pénztárnál a külföldi kezelés jóváhagyását a megfelelő indoklások kíséretében, hanem elegendő bejelentkezni a külföldi klinikán, ahol a kezelést igényeljük. Érvényes ez azokra a külföldiekre is, akik Romániában szeretnék kezeltetni magukat. A biztosító utólag fizeti ki az állampolgár kezelését a származási ország által megszabott tarifáknak megfelelően.

Ha például idehaza egy műtét 1000 euróba, ugyanez a műtét Németországban 3000 euróba kerül, akkor a biztosító 1000 eurót fizet a betegnek, ha az operációt Németországban szeretné elvégeztetni, a különbség a pácienset terheli. Ha ez fordítva történik, vagyis egy német beteg műttetné magát Romániában, a hazai biztosító jár jól, mert 3000 euróval gazdagodhat.orvos

Az európai biztosítókártya használata ma is lehetővé teszi, hogy valamennyi biztosított román állampolgár teljes értékű ingyenes sürgősségi ellátásban részesüljön az unió területén, de azt is tudni kell, hogy nemzetközi egyezmény rendelkezik az ingyenes sürgősségi ellátásról, bárhol a világon. Kivételt képez ez alól az Egyesült Államok, ahol teljesen más rendszerű az egészségügyi ellátás, és csak az életveszélyes helyzetek mentése ingyenes.

Jelenleg a betegeknek nincs lehetőségük arra, hogy bármilyen esetben külföldön részesüljenek ellátásban, mert a haza egészségbiztosító pénztár ezt nem térítheti meg, ám az E112-es nyomtatvány lehetőséget teremt bizonyos esetekben arra, hogy román állampolgár külföldön vegye igénybe a szükséges orvosi ellátást, ha hivatalosan tudja igazolni kinntartózkodását, vagy ha a számára szükséges ellátás nem vehető igénybe megfelelő időn belül Romániában. A külföldön igénybe vett, nem sürgősségi jellegű ellátás elszámolása viszont bonyolult, gyakran éveket vesz igénybe.

A maximális érték 3523 lej

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosító pénztár vezetője nem vár nagy változásokra októbertől. Mint elmondta, három alaphelyzetben segíti a román állampolgárokat jelenleg a biztosító külföldön, ezeknek egyike az a változat, ami októbertől kötelezővé válik minden tagállamban, és amit a legkevésbé igényelnek a román állampolgárok. Nevezetesen az, hogy a román állampolgár előzetes kérvény nélkül külföldön elvégeztet egy kezelést vagy egy műtétet, kifizeti, majd amikor hazajön, kéri a biztosítótól a kezelés megtérítését. „Figyelembe kell venni azt, hogy a pénztár csak annyit fizet vissza a betegnek a külföldi ellátásból, amennyibe belekerült volna Romániában is a kezelés" – magyarázta a maszol.ro-nak.vacante-sfaturi-medicale

Az igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt két évben összesen hatvan ilyen eset volt Hargita megyében. „A maximális érték, amit most ki tudunk fizetni egy komplexebb külföldi kezelésért, az 3523 lej, és ha járóbeteg volt, azaz nem feküdt be a kórházi kezelés idején, akkor ennek csak az egyharmadát fizetjük ki" – tájékoztatott a szakember.

A másik két procedúra a sürgősségi ellátást biztosítja térítésmentesen az európai kártya, illetve az E112-es nyomtatvány révén, aminek a költségét teljes mértékben az állam fizeti, nem a páciens. A két pénztár államközi egyezménnyel egyenlíti ki a költségeket. Duda szerint a meglévő procedúrák lehetővé teszik az EU-s jogszabály életbe ültetését, ám azt még nem lehet tudni, hogy októberig milyen változások történnek a rendszerben.

Zöld út az egészségügyi turizmusnak

Az uniós jogszabály érvénybe lépésével várhatóan sok romániai beteg keresi majd fel a külföldi klinikákat, de az sem lenne meglepő, ha a nyugati betegek keresnék fel nagy számban a romániai magánkórházakat – vélik az illetékesek.

A szívbeteg kolozsvári S. Anna immár öt éve rendszeresen jár Magyarországra kivizsgálásra és kezelésre, de szerinte az ottani körülmények sem sokkal jobbak, mint a romániaiak. Elmondta, azért döntött úgy, hogy oda járjon kezelésre, mert édesapját is rendszeresen vitték, így megismerkedett az egészségügyi személyzettel, akik bizalomkeltőnek tűntek. Ám egy alkalommal olyan nőgyógyászati tévedést követtek el, aminek akár rossz vége is lehetett volna – magyarázta a maszol.ro-nak. Viszont, mint elmondta, továbbra is igénybe veszik itt is, Magyarországon is a betegellátást, annyi különbséggel, hogy remélik, októbertől nem kell majd annyit fizetni a magyarországi kórházban.

Székely V. kolozsvári fiatalember Ausztriában jár egyetemre, a szükséges orvosi ellátást is ott kapja. Mint lapunknak elmondta, ahhoz, hogy a Romániában érvényes biztosítást Ausztriában igényelhesse, az itthoni biztosítópénztárnál kellett iratcsomót benyújtania, amit minden félévben meg kell újítania. Az elmúlt három évben kétszer szorult rá, hogy kezelőorvost keressen fel, kétszer pedig sürgősségi fogorvost. A múlt év végén az osztrák biztosító kiküldte számára az igénybe vett szolgáltatások egyenlegét, ennek értelmében összesen 451 eurót költött az osztrák állam a kezelésére, ám az államok közi megállapodásnak köszönhetően nem kellett kifizetnie az összeget. Ugyanezekért a szolgáltatásokért Romániában működő magánklinikán körülbelül 600 lejt kellett volna fizetnie. Székely elmondása szerint mindeddig a romániai biztosító nem próbálta meg behajtani tőle a különbözetet.

Egyes romániai lapok szerint az uniós irányelvek októberi életbelépése után Magyarország lesz majd a romániai betegek célországa, mások szerint a külföldi kezelések továbbra is a pénzesebb betegek kiváltsága lesz, hiszen továbbra is csak azt az összeget térítik majd meg, amennyibe Romániában került volna a kezelés. Más vélemények szerint a romániai alacsony árak miatt megnőhet a nyugati betegek száma az országban.

Erre példa a fogászati kezelés, köztudott ugyanis, hogy nagyon sok nyugati állampolgár utazik különösen Nyugat-Magyarországra, de Romániába is úgynevezett „fogászati turizmus" céljából. Utánajártunk, ultrahangos fogkő-eltávolításért a németek átlagban 100 eurót fizetnek, Romániában ez 150 lejbe kerül, míg Magyarországon 16 ezer forintba (kb. 250 lej). A porcelán korona ára Németországban 1200 eurónál kezdődik, Romániában 800 lejnél. Magyarországon egy fogkoronáért 25 ezer forintot (kb. 400 lej) fizetnek.

Kimaradt?