Máris unja a hosszú hétvégét? Mindjárt itt van két újabb minivakáció

Egymást érik ezekben a hetekben a hosszú hétvégék. Máris közeledik a pünkösdi és a gyereknapi minivakáció.

Mint ismert, május elseje idén keddi napra esik, ezért a kormány a közszférában munkaszüneti nappá nyilvánította április 30-át, hétfőt. Így most az országban négy napra szinte megállt az élet, mert nagyon sok magánvállalkozás is „elengedte” az alkalmazottait. A kieső munkaórákat azonban a közszférában és a cégeknél is be kell pótolni.

Ám alig pihenik ki az alkalmazottak a május elsejei négynapos minivakáció fáradalmait, újabb – ezúttal háromnapos – hosszú hétvégék következnek. A nyugati-keresztény pünkösd másodnapja (május 21., hétfő) és az ortodox pünkösd másodnapja (május 28., hétfő) szintén hivatalos munkaszüneti nap, az alkalmazottak vallásának megfelelően.

A múlt évtől ugyanakkor – az RMDSZ kezdeményezésére – a nemzetközi gyereknap, június elseje szintén hivatalos munkaszüneti nap. Ez most péntekre esik, vagyis a júniusi hónap az összes alkalmazottnak egy háromnapos hosszú hétvégével kezdődik.

Az avocatnet.ro portál emlékeztet, hogy a munka törvénykönyve szerint 5000 lejes bírsággal sújtják azokat a munkaadókat, akik a hivatalos szabadnapokon dolgoztatják az alkalmazottaikat, és nem kompenzálják valamilyen formában (bérpótlékkal vagy szabadnappal) a munkájukat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?