Országos szinten első helyen a BBTE a brit Times Higher Education rangsorában

A romániai egyetemek közül legelső helyre került a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a csütörtökön megjelent Times Higher Education/THE – New Europe nemzetközi egyetemi rangsorban.

A THE rangsorolás idén első alkalommal végzett olyan összehasonlító elemzést, amely az „Új Európát” alkotó országok egyetemeinek teljesítményére vonatkozik, bevonva Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa azon 13 országát, amelyek 2000 után csatlakoztak az Európai Unióhoz (Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország).

A romániai egyetemek közül elsőként a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem jelenik meg, a kiértékelésben részt vevő 53 egyetem közül a 17. helyen. A Temesvári Nyugati Tudományegyetem a 29. helyen, a Bukaresti Tudományegyetem és a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem a 31–40. helyen, a jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem pedig a 41+ helyen szerepel.

Az országok szerinti rangsorban öt (5) egyetemével Románia a 13 ország közül a negyedik helyet foglalja el, Csehország (13), Lengyelország (12) és Magyarország (7) után.

„Románia teljesítménye leginkább éppen azoknak az egyetemeknek köszönhető, amelyeket az elmúlt időszakban a jelenlegi vezetés, a Valentin Popa tanügyminiszter úr a tandíjmentes helyek csökkentésére vonatkozó döntésével sújtott. A szankció pontosan ezeknek az egyetemeknek a versenyképességi területeit célozta meg – a magiszteri és doktori képzést –, így ezeknek az eredményeknek az elérése a minisztériumtól függetlenül, annak támogatása nélkül történt" - emlékeztet az egyetem vezetése. 

Rámutattak: nem megalapozott az oktatási miniszter érve, hogy a BBTE-től azért kell elvenni helyeket, mert nem felel meg a társadalmi-gazdasági elvárásoknak. A hazai egyetemek közül éppen a BBTE mutatta fel ezen a területen a legjobb eredményeket, amelyeket az Európai Unióban Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa legkiválóbb egyetemeinek teljesítményeivel lehet összehasonlítani – nyilatkozta a Babeș–Bolyai Tudományegyetem vezetősége.

A brit Times Higher Education az egyetemek nemzetközi rangsorolásának egyik legösszetettebb és legtekintélyesebb listája, amelynek összeállításakor az oktatáshoz, a kutatáshoz, a társadalmi-gazdasági szférával való viszonyhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz fűződő kritériumokat veszik figyelembe.

Kapcsolódók

Kimaradt?