Tíz helikoptert kap a SMURD

Mintegy tíz helikoptert vásárolnak hegyimentésekhez és keresési-mentési akciókhoz, jelentette be szerdán Kolozsváron Raed Arafat, a belügyminisztérium készenléti felügyelőségének (DSU) vezetője. 

A DSU vezetője elmondta, egyelőre a helikopterek közbeszerzési eljárását indítják el, legkevesebb másfél, két év kell, amíg leszállítják a helikoptereket. 5-6 nagyobb helikoptert vásárolnának a keresési és mentési akciókhoz, míg a hegyimentésekhez négy kisebb gépet szereznének be. 

"A nagy helikoptereknek négy fő feladatuk lenne. Megkeresni és kimenekíteni az embereket egy repülőszerencsétlenség esetén, legalább 3-4 sérült szállítása, a harmadik szerepe a személyzet és felszerelés szállítása, a negyedik a tüzek kioltása. A négy kisebb, hegyimentésre használt helikoptert Fogaras-Brassó, Petrozsény, Moldva környékére ,Vatra Dornei-Suceava közelébe helyeznénk, hogy teljesen lefedjük a hegyvonulatokat" - magyarázta Arafat. 

A DSU vezetője szerint a 2015-2022 közötti időszakban összesen 800 millió eurót szánnak a katasztrófavédelmi egységek felszerelésére. Raed Arafat szerdán a Safety Seminar elnevezésű tudományos konferencián vett részt Kolozsváron. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?