A lakosság 27 százaléka szerint van szükség a családra vonatkozó referendumra

Románia lakosságának 95 százaléka hisz Istenben, 21 százaléka hetente jár templomba, és 27 százaléka úgy véli, hogy szükség van a referendumra, amelynek célja: a család fogalmának alkotmányos újrameghatározása - derül ki a Friedrich Ebert Alapítvány romániai fiókjának infografikájából.  

A Társadalmi Figyelő keretében készített infografika szerint Románia lakosságának 95 százaléka hisz Istenben, 44 százaléka naponta imádkozik, 33 százaléka pedig vallását rendszeresen gyakorló emberként határozza meg önmagát. Az infografika adatai szerint a lakosság 79 százaléka egyetért azzal a kijelentéssel, hogy 'hinned kell Istenben ahhoz, hogy erkölcsös légy és konkrét értékekben higyj'. A romániaiak 67 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy 'a társadalomnak el kell bátortalanítania a homoszexualitást'. 

Huszonegy százaléka állítja magáról, hogy hetente jár templomba. 27 százaléka véli azt, hogy szükség van annak a népszavazásnak a megszervezésére, amelyen eldőlhet: a család Romániában a férfi és a nő házasságán alapulhat. A meghatározás kizár minden más családi formát. 

A lakosság 46 százaléka vélekedik úgy, hogy az államnak kéne támogatnia a vallásos értékek terjesztését. Az infografika szerint egy felsőbbrendű, isteni hatalomban vetett hit a lakosság széles körében elterjedt, ugyanakkor a magukat istenhívőnek tartó emberek zöme nem ülteti át hitét konkrét társadalmi vagy politikai cselekedetekbe. 

Az infografikához a Pew Research Center "Religious Belief and National Belonging in Central and Eastern Europe" című tanulmányát, a CURS és a Cult Research elmúlt nyolc hónapban végzett felméréseit, valamint a 2011-es népszámlálási adatokat használták fel. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?