MOGYE-ügy: Potápi szerint radikálisan más utat kell kezdeni

Nem szabad a fejünket a homokba dugnunk, gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk az erdélyi magyar orvosképzést illetően - jelentette ki pénteken Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Marosvásárhelyen, az Erdélyi Múzeum Egyesület orvos- és gyógyszerésztudományi szakosztálya tudományos ülésszakának díszvacsoráján.

Ezt megelőzően újságíróknak elmondta: a magyar kormány mindenképpen megoldást fog találni a kialakult új helyzetre, nem fogja magára hagyni a magyar orvosképzést Erdélyben, és mindent megtesz az erdélyi nemzettársakkal, hogy új struktúrát alakítsanak ki, amelyben folytatódhat a magyar nyelvű orvosképzés. Az államtitkár ezzel arra utalt, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) a magyar tagozat akarata ellenére összeolvadt a Petru Maior műszaki egyetemmel, és ezzel a magyar oktatók befolyása 20 százalék alá csökkent.

Az államtitkár szerint meg kell fontolni, hogy más intézetben, hogyan lehet megvalósítani a képzést, ehhez azonban minden feltételt meg kell teremteni, és ez nem valósulhat meg egyik napról a másikra.

Az MTI  kérdésére, hogy nem a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem keretében kellene-e elindítani a magyar nyelvű orvosképzést, elmondta: a konkrét megoldást az erdélyi magyar pártokkal és az érintett oktatókkal és szakemberekkel együtt kell meghozni, de leszögezte: nem hagyhatják, hogy a másfél milliós erdélyi magyarság magyar orvosok nélkül maradjon.

Az államtitkár elmondta: évtizedek óta a magyar orvosképzés ellehetetlenítése folyik Marosvásárhelyen, aminek sajnos már látszik a vége, ha folytatják a jelenlegi küzdelmet a MOGYE jelenlegi keretei között.

Potápi Árpád János megköszönte a határon túli magyaroknak, hogy nagy számban szavaztak a magyarországi országgyűlési választáson. Hozzátette: az erdélyi magyarok eddig is számíthattak a magyar kormány támogatására, amit most ők viszonoztak, és "a továbbiakban is együtt szeretnénk dolgozni" - mondta az államtitkár.

Kapcsolódók

Kimaradt?