„A vasutat szisztematikusan kirabolták”, általános sztrájk jöhet a CFR-nél

Incidensek nélkül fejeződött be a vasúti alkalmazottak fővárosi tiltakozása pénteken, azonban a szakszervezetisek általános sztrájk kirobbantásával fenyegetőznek.

A vasúti alkalmazottak küldöttsége a kormány székhelyén benyújtott egy dokumentumot, amelyben elmagyarázták tiltakozásuk főbb okait."Kértük, hogy találkozhassunk a miniszterelnökkel, a szállításügyi és az európai alapok miniszterével, mert sok pénz áll Románia rendelkezésére, amelyet nem használtak fel. A vasutat 25 éven keresztül szisztematikusan kirabolták. Elrepültek a pénzek, óriási korrupció volt itt" - Dumitru Costin, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke.

Az elnök szerint a vasúti munka teljes beszüntetése az egyetlen megoldás. "Úgy tűnik, ez az egyetlen megoldás, a munka beszüntetése a romániai vasutakon" - mondta Costin.

Péntek reggel több mint 2.000 vasúti szakszervezetis tiltakozott a szállításügyi minisztérium előtt, majd átvonultak a kormány épülete elé. A szakszervezeti tömb tagjai több területen próbálják meg érvényesíteni érdekeiket, elsőként a Román Vasúttársaság (CFR) áruszállító részlege helyzetének megoldását kérik, ugyanakkor szeretnék elérni, hogy befektetéseket eszközöljenek a személyszállító részleg modernizálására is, de a vasúti személyzet jogállását szabályozó statútum elfogadásának késlekedése miatt is tiltakoznak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?