FRISSÍTVE - A minisztérium előtt tüntetnek a tandíjmentes helyek elosztása ellen

FRISSÍTVE: Körülbelül 30 egyetemi hallgató és tanár tiltakozik kedden a tanügyminisztérium épülete előtt a 2018-2019-es egyetemi évre előirányzott tandíjmentes helyek elosztása miatt. A tiltakozókat tárgyalásra hívta Valentin Popa oktatási miniszter. FRISSÍTÉS: Folytatják a tiltakozást és átláthatóságot kérnek a minisztertől az egyetemi hallgatók és tanárok.

Jelen van a megmozduláson az Országos Politikatudományi és Közigazgatási Főiskola (SNSPA) adjunktusa, Claudiu Crăciun is, aki szerint a román felsőoktatási rendszer alulfinanszírozott.

„A krónikus alulfinanszírozottság miatt az egyetemeknek folyamatosan harcolniuk kell a túlélésért, az erőforrásokért. E harc eredményei változók, attól függően, hogy éppen ki a miniszter. (...) Mi elsősorban azt kérjük, hogy növeljék a felsőoktatásra szánt összegeket. Úgy gondoljuk, hogy a kisebb és nagyobb egyetemeket egyaránt több pénzzel kellene támogatni, több helyet kellene biztosítani minden szinten, növelni kell a fejpénz összegét, az elosztásnak ugyanakkor átláthatónak kell lennie” - mondta Crăciun.

Az adjunktus hozzátette, a tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy a szaktárca térjen vissza az eredetileg megállapított egyetemi helyek számához, és az általa kiemelten fontosnak tartott képzések számára pedig biztosítson többlethelyeket.

Crăciun szerint a módosítások hátterében „politikai vagy személyes indíttatás” állhat. „A valós okok szerintem személyes vagy politikai indíttatásúak, és egész közösségeket érintenek. Ezek a változtatások nem az egyetemek vezetőségét fogják érinteni. Ezek a változtatások a pedagógusokat és elsősorban a diákokat érintik majd, hiszen ha keresett szakokra jelentkeznek, fizetniük kell majd” - állítja a SNSPA adjunktusa. Ezt a vádat Popa oktatási miniszter cáfolta

Mint ismert, a tanügyminisztérium a 2018-2019-es egyetemi tanévre kevesebb tandíjmentes helyet szabott ki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Bukaresti Tudományegyetem, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem és a bukaresti közgazdasági egyetem számára. A BBTE-n például így a jövő tanévben 29-cel kevesebb hely jut az alapképzésen, 200-zal a mesterképzésen és 48-cal a doktori képzésen. Eközben olyan egyetemek kaptak tandíjmentes doktori és mesteris helyeket, mint a suceava-i egyetem, ahol korábban Valentin Popa tanügyminiszter rektori tisztséget töltött be.

FRISSÍTÉS: Folytatják a tiltakozást és átláthatóságot kérnek a minisztertől azok az egyetemi hallgatók és tanárok, akik a tanügyminisztérium épülete előtt tiltakoztak kedden a 2018-2019-es egyetemi évre előirányzott tandíjmentes helyek elosztása miatt.

„Folytatjuk a tiltakozást, a tárcavezető ugyanis egyszerűen nem hajlandó változtatni döntésén. (...) Nyilvánosan kértük, hogy tegye közzé a minisztérium honlapján az adatokat, amelyek alapján kevesebb tandíjmentes helyet szabott meg a legfontosabb egyetemek számára. A miniszter ezt visszautasította, azt mondta, ezek a saját adatai és nem kötelessége közzétenni. A miniszter tehát a saját adataival dolgozik, nem az egyetemek által közvetített adatokkal, amelyek nyilvánosak. (...) Kérdeztük, hogy visszavonná-e döntését, de ő azt felelte, hogy az jól megalapozott, és sajnálja, hogy nem ment tovább. (...) Nem olyan volt a hozzáállása, mint ahogy mi azt elvártuk volna" - nyilatkozta az egyeztetést követően az Országos Politikatudományi és Közigazgatási Iskola (SNSPA) adjunktusa, Claudiu Crăciun.

Az adjunktus hozzátette, átláthatóságot kértek a minisztertől, hangsúlyozva, hogy ismerni szeretnék azokat a kritériumokat, amelyek alapján elosztották a helyeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?