Nem marad büntetlenül, hogy olaj ömlött a Marosba

Bűnügyi eljárást indított a marosludasi táblabíróság melletti ügyészség a radnóti hőerőműnél történt véletlen olajszennyezés miatt - tájékoztatott kedden Lucian Goga Maros megyei prefektus.

Goga elmondta, a környezetvédelmi őrség 100 000 lejes pénzbírsággal sújtotta a hőerőművet működtető SNGN Romgazt, ugyanakkor a Maros megyei vízügyi igazgatóság 40 000 lejre büntette a vállalatot.

A prefektus nehezményezte, hogy nem elsőként szerzett tudomást a balesetről, ahogy az ilyen esetben elvárható lett volna, azonban elégedett a hatóságok munkájáva, hatékonyan fékezték meg a sajnálatos szennyezést, szögezte le. 

Székely Annamária, a környezetvédelmi őrség Maros megyei főfelügyelője elmondta, a pénzbírság mellett a felügyelők elrendelték, hogy az olajfolt megfékezésére használt anyagokat és a partszéli iszapot takarítsák el, ugyanis ezek olajmaradékot tartalmaznak.

Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a véletlenszerűen kiömlött olajat három nap után teljesen semlegesítették a Marosban. „Számításaink szerint körülbelül egy tonna olaj került a Marosba. Az első gátnál az olajmennyiség körülbelül 24 százalékát sikerült felfogni, Fehér megyében Tövisnél 30 százalékot, Alkenyéren 30 százalékát, a többit a Hunyad megyei Marosnémeti közelében sikerült felszivattyúzni” – nyilatkozta az igazgató.

Bratanovici ugyanakkor elmondta, a vízügyi igazgatóság azért rótt ki 40 000 lejes büntetést a radnóti hőerőműre, mert nem jelentették azonnal a balesetet, egy horgásznak kellett riasztania a hatóságokat. 

Mint ismert, az olaj pénteken ömlött a Marosba, miután elrepedt a radnóti hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője. 

Kapcsolódók

Kimaradt?