Nem kerülhet vissza a székely és városzászló a csíkszeredai városházára

Végleg eltávolították a csíkszeredai polgármesteri hivatal épületének homlokzatáról a városzászlót és a székely zászlót annak ellenére, hogy tavaly nyáron még bizakodóan nyilatkoztak a városatyák arról, hogy milyen támadható jogi hézagokat találtak a végleges táblabírósági ítéletben, pontosabban a zászlók eltávolítására vonatkozó végrehajtási eljárásban, amelyet egyébként sikerült is érvénytelenítetni. A Dan Tanasă nevéhez kötődő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által követelt zászlóeltávolítást most mégis végre kellett hajtani, sőt a Városháza felirat sem maradhat a helyén.

Tavaly júniusban a polgármesteri hivatal bejelentette, hogy ügyvéd segítségével próbálják elérni, hogy a zászlók a helyükön maradjanak, illetve hogy a Városháza feliratot se távolítsák el, ugyanakkor Füleki Zoltán alpolgármester magánszemélyként lépett be a perbe annak érdekében, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is tárgyalhassák az ügyet.

Májai László ügyvéd akkor kifogásolható tényként közölte, hogy az ADEC államigazgatási eljárásként indította a pert, holott ez egyszerű polgári eljárás volt, hiszen egy konkrét tárgy eltávolítását kérték. A másik érv az volt, hogy a székely zászlónak nincs jogi besorolása, ugyanakkor a periratban a székely zászló (steag) eltávolítását kérték, pedig a törvény a lobogó, vagyis a drapel kitűzését szabályozza – tehát egyértelmű volt, hogy a székely zászló nem egy másik állam lobogóját jelölte.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságától márciusban kapta meg Füleki Zoltán a levelet, amelyben az áll, hogy a homlokzati zászlókkal kapcsolatban nem indítanak eljárást. A néhány soros levélben még indoklást sem írtak, csak annyit, hogy pert semmilyen formában nem indíthatnak az ügyben, ez a döntés végleges.

„Minden lehetséges utat kipróbáltunk, hogy a zászlók és a felirat a helyükön maradhassanak, de most már tényleg nem maradt több lehetőségünk. Az emberi jogok bírósága sem indokolja, hogy miért utasították vissza a keresetünket, sőt egyszerűen azt írják, hogy az ügyben a bíróság további levelezést nem folytat. Gyakorlatilag egy négysoros levélben – egyik oldalán angolul, a másikon magyarul – közölték ezt, amelyet a bíró ellátott saját kézjegyével” – mutatott rá az alpolgármester.

A Városháza felirattal kapcsolatban az alpolgármester portálunknak elmondta, hogy a Polgármesteri Hivatal megnevezés magyarul is kikerülhet, ezért lehetséges, hogy ezt a megoldást választják majd, ugyanakkor keresik annak a lehetőségét, hogy valamilyen módon mégis megjelenjenek a székelyek és a város jelképei a homlokzaton. A korábban a tanácsteremből eltávolított zászlókat például reklámpannókhoz hasonló állványokkal helyettesítették.  

A városháza homlokzatán jelenleg Románia és az Európai Unió zászlója látható egy fekete lobogó társaságában. Utóbbit többen félremagyarázták, azt állítva, hogy a székely és a városzászló helyett tették ki, de igazából egy korábban nyugdíjba vonult városházi alkalmazott emlékére helyzeték el, aki a napokban távozott az élők sorából – pontosított az alpolgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?