Tanárok és diákok emelik fel a szavukat a tandíjmentes helyek csökkentése ellen

Az egyetemi hallgatók és tanárok tiltakozó megmozdulásokra készülnek a helycsökkentések miatt, amennyiben a szaktárca nem orvosolja a helyzetet – emlékeztetett Remus Pricopie, az Országos Politikai és Adminisztratív Iskola (SNSPA) rektora, a Ponta-kormány volt tanügyminisztere egy hétfőn közzétett nyilatkozatában. 

Az utóbbi évek viszonylatában „példátlan feszültséget” okozott a tanügyminisztérium a 2018/2019-es egyetemi évre kiszabott tandíjmentes helyeire vonatkozó döntése, valamint Valentin Popa miniszter kijelentései – állítja Pricopie. 

Felidézte: a 2015–2020-as felsőoktatási nemzeti stratégiát az ő tanügyminiszteri mandátuma alatt dolgozták ki, miután kikérték a Világbank és az ország összes felsőoktatási intézményének véleményét. Ebben a stratégiában azonban nem szerepelnek a most meghozott intézkedések, mint ahogy a PSD-ALDE kormány programjában sem. „Több bölcsességgel elkerülhető lett volna ez a feszültség” – vélekedett az oktatási tárca egykori vezetője. 

Több száz egyetemi tanár és diák kedden tüntetni készül az oktatási minisztérium épülete előtt, írja az Adevărul hírportál. A tömeg Valentin Popa oktatási miniszter lemondását is követelni fogja. 

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem vezetősége pénteki sajtótájékoztatóján közölte: ha az oktatási minisztérium nem áll el attól a tervétől, hogy tandíjmentes helyeket vesz el a mesteri és doktori képzésen a legrangosabb romániai egyetemektől, akkor Románia lekerül a nemzetközi porondról. Ugyanakkor hangsúlyozták: amennyiben a szaktárca nem változtatja meg döntését, a BBTE tanári kara és diáksága japánsztrájkba, majd általános sztrájkba kezdhet.

Mint ismert, a tanügyminisztérium a 2018-2019-es egyetemi tanévre kevesebb tandíjmentes helyet szabott ki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Bukaresti Tudományegyetem, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem és a bukaresti közgazdasági egyetem számára. A BBTE-n például így a jövő tanévben 29-cel kevesebb hely jut az alapképzésen, 200-zal a mesterképzésen és 48-cal a doktori képzésen.Eközben olyan egyetemek kaptak tandíjmentes doktori és mesteris helyeket, mint a suceava-i egyetem, ahol korábban Valentin Popa tanügyminiszter rektori tisztséget töltött be.

Kapcsolódók

Kimaradt?