Magyarországi választások: sok az érvénytelen levélszavazat

Az RMDSZ-hez vigye szavazólapját az, aki még nem juttatta el – erre kéri a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyar embereket Kelemen Hunor szövetségi elnök. 

Az RMDSZ elnöke rámutatott: a Nemzeti Választási Iroda közlése szerint a beérkezett szavazatok közel húsz százaléka érvénytelen – ezek nagy része technikai részleteken bukik el. „A szövetség munkatársai segítenek az azonosító nyilatkozat kitöltésében és a levélcsomag összeállításában. Arra kérjük a magyar embereket, hogy forduljanak hozzájuk bizalommal” – tette hozzá Kelemen Hunor. 

Fontos tudni, hogy a román posta az ortodox húsvét miatt nem dolgozik. „Az RMDSZ viszont igen. Irodáinkban szombaton este 8-ig, vasárnap pedig délután 3-ig le lehet adni a szavazatokat. Garantáljuk, hogy minden hozzánk beérkezett szavazólapot eljuttatunk a konzulátusra határidőig” – hívta fel a figyelmet Kelemen Hunor. 

Nagyon sokan panaszkodnak, hogy még mindig nem kapták még meg a szavazólapot. Több mint 10 ezer át nem vett szavazólap áll a konzulátusokon. „A Hargita és Kolozs megyeieknek jó eséllyel a konzulátusokra érkezett a szavazólapja, és nem tudnak róla” – részletezte az RMDSZ elnöke. 

82 ezer levélszavazatot adtak le

Már 82 ezer levélszavazatot leadtak az erre jogosult választópolgárok - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteki adataiból. A www.valasztas.hu oldalon közölt tájékoztatás szerint már 81 908 levélszavazatot leadtak a választók, ebből az NVI-hez közvetlenül 26 523 érkezett meg, külképviseleteken pedig 55 376 ilyet adtak le. 

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 24-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt összesen több mint 378 ezren tették meg a határidőig. Az NVI eljuttatta a választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat. Valamivel több mint 50 ezren kérték, hogy azt személyesen vehessék át a kijelölt külképviseletek egyikén, és 328 ezren levélben kérték azt. 

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is március 26-tól munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között vannak nyitva. Van azonban öt külképviselet, ahol hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat: Beregszászon és Ungváron munkanapokon 6-20 óra között, pénteken 6-22, szombaton pedig 6-20 óra között lehet leadni a levélszavazatokat. Csíkszeredában és Kolozsváron csütörtökig 6-22 óra között (magyarországi idő szerint) , pénteken 6-24 óra között, szombaton pedig 6-22 között várják a levélszavazatokat. Szabadkán szintén 6-20 óra között lehet leadni a levélszavazatokat csütörtökig, pénteken itt is 6-24 között, szombaton pedig 6-22 óra között van rá mód.

Kapcsolódók

Kimaradt?