FRISSÍTVE - Kilenc hónapos csecsemő a kanyaró újabb áldozata

FRISSÍTVE: Egy Konstanca megyei kilenc hónapos csecsemő a kanyaró 46-dik áldozata - tájékoztat az Országos Közegészségügyi Intézet. Jelenleg is zajlik egy másik haláleset kivizsgálása, amelynek áldozata a gyanú szerint szintén kanyaróban hunyt el.

Április 2. és 6. között 204 új esetet jegyeztek, ezzel 11.988-ra nőtt a kanyarós megbetegedések száma Romániában.

Az európai országok között Romániában a legsúlyosabb a kanyarójárvány, és itt oltják be a legkevesebben gyermekeiket - írja a HotNews.ro. 

Az MTI arról ír, hogy a napokban éri el a 12 ezret a kanyarós esetek száma a betegség két évvel ezelőtt kezdődött újbóli elterjedése óta, a fertőzések száma pedig ismét növekvő tendenciát mutat. Miután a betegség terjedése tavaly ősszel alábbhagyott és a heti megbetegedések száma 50 alá esett, március elején a heti összesítésekben ismét száznál több, március végétől pedig heti kétszázat is meghaladó fertőzésről közöltek adatokat, illetve egyre gyakoribbak a halálos áldozatok.

Alacsony az átoltottság

A járványügyi szakemberek mindezért az egyre alacsonyabb átoltottsági szintet okolják, miközben a tavaly beígért és a szenátus által csaknem egyhangúlag elfogadott oltásügyi törvénytervezet képviselőházi megerősítését szerintük az oltásellenes mozgalom lobbija hátráltatja.

Adriana Pistol, a járványügyi egyesület alelnöke két hete egy konferencián azt mondta: idén februárban a kanyaró elleni oltások aránya nem haladta meg a 45 százalékot. Az egyesület még a megbetegedési hullám előtt figyelmeztetett egy újabb kanyarójárvány veszélyére, hiszen a kanyaró elleni átoltottság 75 százalékot alig meghaladó szintje már 2014-ben is messze elmaradt az egészségügyi világszervezet által ajánlott és biztonságosnak tekintett 95 százaléktól.

A kormány javított az eddig akadozó vakcinaellátáson, és még tavaly a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely különböző megszorításokkal és folyamatos tanácsadással akarja rávenni az esetleg ellenkező szülőket arra, hogy ne tagadják meg a hét legfontosabb oltás beadását gyermekeiknek.

A szenátus tavaly októberben csaknem egyhangúlag megszavazta az oltástörvény tervezetét, de néhány nappal később a védőoltások kötelezővé tétele ellen rendeztek tüntetést egyházi és világi egyesületek Bukarestben, élő láncot alkotva a parlament épülete előtt. A törvénytervezet elakadt a képviselőház szakbizottságában, ahol olyan módosító indítványokat terjesztettek be, amelyek a járványügyi szakemberek szerint hatástalanná tennék a jogszabályt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?