Árvízriadót rendeltek el Bihar megyében is

A hóolvadás, illetve a nagy esőzések miatt több folyó vízszintje is meghaladta a figyelmeztetési szintet Biharban. A Körösök, a Berettyó és a Bisztra vízhozama drasztikusan megnőtt, Érszőllősön és Berettyószéplakon a tűzoltóknak kellett közbeavatkozniuk és menteniük a lakosok javait.

A Körösök Vízügyi Igazgatóságának munkatársai a tűzoltóság segítségével léptek közbe Érszőllősön és Berettyószéplakon, ahol a megáradt patakok a házakat fenyegették. Több helyen a víz be is tört a lakóingatlanokba, ahonnan pumpákkal szivattyúzták ki a vizet és homokzsákokból emeltek torlaszt az árnak.

A legtöbb folyó esetében a vízszint és a vízhozam folyamatosan emelkedőben van. A Berettyó és a Bisztra szintje meghaladta a másodfokú, vagyis a narancssárga jelzésű figyelmeztetési szintet – tudatta Sorin Guler, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője.

Az esetleges problémák mihamarabbi rendezése érdekében készenléti csapatokat állítottak fel Szilágynagyfaluban, Margittán, Szentjobbon és Berettyószéplakon. Az utóbbi 24 óra esőzései nyomán a Körösök vízgyűjtőmedencéjében 12 helyen érték el az értékek a védelmi felkészültségi szintet.

Szombaton és vasárnap délelőtt jelentős mennyiségű csapadék esett, a Berettyó vidékén négyzetméterenként 20 litert is meghaladó átlaggal, de Szilágynagyfaluban például 30,7 liter/négyzetméter eső esett.

A vízügyi igazgatóság közlése szerint a narancsszínű riasztás hétfőn 12 óráig marad érvényben, míg az elsőfokú figyelmeztetés hétfőn 20 óráig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?