Ekkor tér át az ország a nyári időszámításra

Románia egy hét múlva, március 25-én a nyári időszámításra tér át: az órákat hajnali 3 órakor 4 órára kell állítani.

Romániában először 1932-ben alkalmazták a nyári időszámítást. Az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák, az órák előreállításával az ébrenlét jobban egybeesik, így kevesebb energiát kell világításra használni.

Elképzelhető azonban, hogy az EU-ban törölni fogják a téli és nyári időszámítás rendszerét. Az Európai Parlament képviselői februárban állásfoglalást fogadtak el az évi kétszeri óraátállítás felülvizsgálatáról. E szerint számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve.

Az Európai Bizottság január végén döntött arról, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?