Csattanós választ kapott a belügyminiszter az „árvízben kocsmázó” köpeciektől

Félretájékoztatta a közvéleményt Carmen Dan belügyminiszter azzal az állításával, hogy a gátszakadással fenyegetett Köpec lakói felelőtlen módon „megtöltötték a kocsmákat” ahelyett, hogy elhagyják otthonaikat vagy az árvízvédelmi munkákban segédkezzenek. A helybéliek vállvetve zsákoltak a tűzoltókkal az Olt gátján, a kocsmába pedig csak akkor tértek be, amikor a valós veszély elmúlt.

Mint korábban írtuk, a belügyminiszter a Brassó és Kovászna megye árvíz sújtotta településein tartott csütörtöki terepszemléjén Köpecet is felkereste. Látogatásának előzményeként az erdővidéki község lakóinak erőszakos kilakoltatását helyezték kilátásba a hatóságok, mert nem akarták elhagyni az otthonaikat, annak ellenére, hogy a megnövekedett vízhozam miatt az Olt folyó gátja szakadással fenyegetett.

Carmen Dan megdöbbent azon, hogy csütörtökön a déli órákban emberek ültek egy helyi bár teraszán. Negatív tapasztalatáról este a Facebook-oldalán be is számolt. „Sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a kocsmák ne teljenek meg emberekkel, amikor a közösségük vészhelyzetben van” – fogalmazott. A belügyminiszter közzétett egy fotót is, amelyen Köpec egyik kocsmájában beszélget a helyiekkel. Megjegyezte, hogy egyesek közülük „vélhetően március 15-ét ünnepelték”.

Facebook-bejegyzéséhez sokan hozzászóltak, köztük Köpec református lelkésze is. Nagy-Károly Kázmér felhívta a belügyminiszter figyelmét arra, hogy a helybéli férfiak rég az Olt gátján zsákoltak már, amikor a készenléti felügyelőség emberei még a környéken sem jártak. Emlékeztette Carmen Dant arra, hogy az Olt valóban nagyra duzzadhat, de a folyó messze van a falutól, amelynek házait további gátak védik. A református lelkész szavait megerősítette egy román férfi is. „Március 15-én a köpeciek vállvetve zsákoltak a tűzoltókkal az Olt gátján. Egyikük sem ülte le pletykálgatni, mielőtt a veszély el nem múlt” – írta hozzászólásában.

Nagy-Károly Kázmér a Maszolnak is megerősítette: a köpeciek egy része a miniszter látogatását megelőző éjszaka segédkezett a tűzoltóknak az árvízveszély elhárításában. „A többi helybéli pedig a templomban tartott istentisztelet alatt imádkozott a gátakon dolgozókért” – jelentette ki. A lelkész közlése szerint a miniszter látogatása szerint már nem volt árvízveszély.

Péntek reggel a Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség szóvivője is megerősítette, hogy Köpec már nincs veszélyben, így a helybélieknek nem kell elhagyniuk otthonaikat. Marius Tolvai közlése szerint a tűzoltók az éjszaka folyamán óránként járták a gátat, és azt tapasztalták, hogy folyamatosan csökken az Olt szintje.

Kapcsolódók

Kimaradt?