Kiakadt a belügyminiszter: szakad a gát, és a székelyek kocsmában ülnek

Meglehetősen felzaklatta a belügyminisztert, hogy a Kovászna megyei Köpec gátszakadás által veszélyeztetett lakói megtagadták a kimenekítésüket, és inkább a helyi kocsmákban üldögélnek.

Carmen Dan csütörtökön terepszemlét tartott Brassó és Kovászna megye árvíz sújtotta településein. Az erdővidéki Köpecet is felkereste, amelynek lakói nem akarják elhagyni az otthonaikat, annak ellenére, hogy a megnövekedett vízhozam miatt az Olt folyó gátja szakadással fenyeget. A belügyminiszter este a Facebook-oldalán osztotta meg a tapasztalatait.

Az egyik ez volt: „Sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a kocsmák ne teljenek meg emberekkel, amikor a közösségük vészhelyzetben van”. Ezzel a belügyminiszter a Köpecen látottakra utalt. Carmen Dan közzétett egy fotót is, amelyen az erdővidéki település egyik kocsmájában beszélget a helyiekkel. Megjegyezte, hogy egyesek közülük „vélhetően március 15-ét ünnepelték”.

A belügyminiszter további konklúziója szerint neveltetési hiányosságokkal is magyarázható, hogy az emberek nem tudatosítják a rájuk leselkedő veszélyeket, és abba a hitbe ringatják magukat, hogy "velem ez nem fordulhat elő".

Fél nap alatt két miniszter járt Köpecen

Mint ismert, Barót polgármestere elrendelte 300 köpeci személy kilakoltatását, ám a helyiek nem voltak hajlandóak elhagyni otthonaikat. Tizenkét óra alatt két miniszter is ellátogatott a megáradt Olt által veszélyeztetett településre.

Csütörtök délben Carmen Dan belügyminiszter érkezett a helyszínre.  A miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta: azért utazott az árvíz által veszélyeztetett térségbe, hogy tájékoztassa az embereket a veszélyről, amelynek kiteszik magukat. Hozzátette: a lakosság erőszakos kiköltöztetését is elrendelhetik, de erről csak a baróti, vagy a Kovászna megyei katasztrófavédelmi bizottság hozhat döntést.

A vízügyi hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy csökkenni kezdett a vízszint az Olt folyón. Hozzátették: a köpeci töltés eddig kibírta az ár nyomását, de a veszély nem hárult el. Carmen Dan belügyminiszter közölte: a hét végéig további esőzések várhatók a térségben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?