A Szabadság-szobornál emlékeztek Aradon

Aradhoz az 1848–49-es forradalom és szabadságharc gyászos kimenetele, a világosi fegyverletétel, a véres megtorlás, a 13 honvédtiszt kivégzése köthető. De voltak dicsőséges epizódjai is a szabadságharcnak, szabadságvágyból fakadó hősiességgel állták a harcot az aradiak – emlékeztetett Faragó Péter parlamenti képviselő a forradalom kitörésének 170. évfordulóján tartott emlékünnepségen.

„Annyiszor legyőztek bennünket, amikor még csak álmodozni is csak titokban mertünk a teljes szabadságról, de mégis, minden egyes alkalommal talpra álltunk. Akkor pont most ne éljünk a lehetőségekkel, amelyeket kiharcoltunk magunknak? Kötelességünk megmutatni, hogy képesek vagyunk élni a szabadságunkkal, kötelesek vagyunk mindenkinek példát mutatni a szülőföld szeretetéről. Kötelességünk hinni, tudni, hirdetni a világnak azt, hogy mi itthon vagyunk” – fogalmazott a megyei RMDSZ-elnök a Szabadság-szobornál mondott beszédében.

Faragó Péter szerint most a más nemzetekhez való békés viszonyulás mellett nagy szükség van a magyarok közti összefogásra. „Bármilyen széthúzás, magyar–magyar elleni acsarkodás csak bennünket gyengít, hisz nagyon sokan alig várják, hogy magyar közösségünk darabokra hulljék, hogy szétseperhessék a szilánkjainkat, és elmondhassák: mi, a magyarok itt sem voltunk! (…) Biztosan tudom, hogy bennünk, magyarokban lakozik annyi tudás, alkotókészség és energia, hogy ezer esztendő múlva is emelt fővel, büszkén, szabad magyarként élhessünk majd ezen a vidéken” – mondta a honatya.

Az aradi Szabadság-szobornak otthont adó Román–magyar megbékélési parkban már déltől magyar könyvvásárt tartottak, és a magyar civil szervezetek mutatkoztak be standjaikkal. A késő délután kezdődött ünnepségen beszédet mondott Gheorghe Falcă aradi polgármester, Viorica Dăncilă román miniszterelnök üzenetét Damian Vasilică megyei alprefektus, Orbán Viktor magyar kormányfő üzenetét Korsós Tamás kolozsvári konzul tolmácsolta, és a szónokok sorát Faragó Péter zárta.

A koszorúk elhelyezése után a megemlékezők átvonultak a nagyszínházba, ahol a Kormorán együttes adott koncertet.

Kapcsolódók

Kimaradt?