FRISSÍTVE - Baj van Köpecen! Még a kormányfő is üzent a veszélyben lévőknek

FRISSÍTVE: A Kovászna megyei Köpec gátszakadás által veszélyeztetett lakóinak erőszakos kilakoltatását helyezte kilátásba csütörtök reggel Raed Arafat belügyi államtitkár, mivel az emberek nem akarják elhagyni az otthonaikat. A nap folyamán a helyszínre látogatott a belügyminiszter, és megszólalt a kormányfő is.

Mint korábban írtuk, a megnövekedett vízhozam miatt az Olt folyó gátja szakadással fenyeget. Az erdővidéki Köpecen 130 lakásban élő 300 ember van veszélyben, akiket a helyi sportterembe és kultúrotthonba költöztetnének át. A kilakoltatásukat Barót polgármestere rendelte el szerda este, miután egyeztetett a vízvédelmi szakemberekkel, illetve a helyi készenléti bizottság tagjaival és a prefektussal.

Az emberek azonban az éjszaka folyamán nem működtek együtt a helyszínre érkező tűzoltókkal. Lázár Kiss Barna baróti polgármester szerint sokan közülük írásban vállalták annak a kockázatát, hogy az otthonukban maradjanak.

Csütörtök hajnalban a helyszínre érkezett Raed Arafat belügyi államtitkár és Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter. „A víz szintje csökken, de továbbra is szükséges az emberek kimenekítése. Ám nem akarnak együttműködni a hatóságokkal, és ez nincs rendben. Ha kell, erőszakos kilakoltatáshoz folyamodunk. Ezt a döntést megyei szinten kell meghozni” – mondta Arafat.

Marius Tolvaj, a Készenléti Felügyelőség szóvivője tájékoztatása szerint a szakemberek megállapították, hogy tíz órán át tart, míg az áradás átvonul az Olt erdővidéki szakaszán, és félőnek tartják, hogy a köpeci gát nem bírja ki a rá nehezedő nyomást.

FRISSÍTÉS1: Értesülésünk szerint többen a hatóságok felszólítására elhagyták otthonaikat, az ágyban fekvő betegeket a tűzoltók a baróti kórházba szállították. Marius Tolvaj, a Készenléti Felügyelőség szóvivője tájékoztatása szerint a tűzoltók homokzsákokkal erősítették meg a gátat. A Köpecre vezényelt háromszéki tűzoltókat és csendőröket a Maros és a Bákó megyei katasztrófavédelem munkatársai is segítették a munkálatokban.

A szóvivő szerint az áradás nagy része átvonult, most már a víz szintjének csökkenésére számítanak. Ennek ellenére fennáll a gát átszakadásának veszélye.

Marius Tolvaj arról is tájékoztatott, hogy csütörtök délelőtt Köpecre látogat Carmen Dan belügyminiszter is, akit elkísér Raed Arafat államtitkár, illetve az Országos Katasztrófavédelem parancsnoka, Iamandi Paul is. 

Megérkezett a belügyminiszter

FRISSÍTÉS2:  A köpeci lakosoknak tudatosítaniuk kell, hogy biztonságba kell helyezni őket – nyilatkozta Carmen Dan belügyminiszter, aki csütörtökön kiszállt az áradás által fenyegetett erdővidéki településre. „Ez egy átmeneti állapot, minden illetékes hatóságot mozgósítottunk (...). Az állampolgároknál semmi nem fontosabb, biztonságba kell helyezni őket” – fogalmazott érkezésekor a miniszter.

Dan hangsúlyozta, továbbra is kritikus a helyzet Köpecen, a lakosoknak pedig tudatosítaniuk kell, hogy átmenetileg el kell hagyniuk az áradás által veszélyeztetett térséget.

A miniszter kifejtette, azok, akik a szerda esti evakuálási rendelet ellenére sem hagyták el otthonukat, veszélynek tették ki magukat az éjszaka folyamán. A belügyminisztérium alkalmazottai egész éjjel próbálták rávenni az embereket arra, hogy hagyják el a környéket, és amennyiben szükség lesz rá, erőszakos kilakoltatáshoz folyamodnak, amelyet a helyi vagy megyei hatóságok rendelhetnek el – tette hozzá Carmen Dan.

A tárcavezetőt a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat is elkísérte. A belügyminisztériumi államtitkár biztosított mindenkit, a hatóságok készen állnak arra, hogy szükség esetén közbelépjenek. A kényszerű kilakoltatás lehetősége kapcsán Arafat emlékeztetett, néhány évvel ezelőtt ehhez az eljáráshoz folyamodtak a Prut térségében is, ahol a csendőrök fogták az embereket, és biztonságba helyezték őket. Később beigazolódott, hogy helyesen döntöttek – mondta Arafat.

Megszólalt a miniszterelnök

FRISSÍTÉS3:  Felhívással fordult csütörtökön Viorica Dăncilă kormányfő a Kovászna megyei Köpec lakosaihoz, akik nem hajlandók elhagyni az árvíz által fenyegetett otthonaikat, hogy kövessék a hatóságok utasításait.

A miniszterelnök a kormányülés kezdetén számolt be a Kovászna megyei árvízhelyzetről. Mint elmondta, Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter hajnal óta Köpecen van, ahol a belügyi alakulatokkal és a helyi hatóságokkal együtt felmérték a vízállást és a gát állapotát. Jelenleg a helyszínen van Carmen Dan belügyminiszter is, tette hozzá a kormányfő. 

„Pillanatnyilag az a legfontosabb, hogy rábírjuk az embereket az árvíz által veszélyeztetett terület elhagyására. Még ha jelenleg vissza is húzódott a víz, a nyomás továbbra is nagy, és ha átszakad a gát, az emberek élete kerül veszélybe” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a belügyi alakulatok felkészültek a kényszerű kilakoltatás végrehajtására is, amennyiben szükség lenne rá. 

Viorica Dăncilă arról is beszámolt, hogy a belügyminisztérium csütörtök reggeli adatai szerint 13 megye 31 települését sújtotta az árvíz. Három országút és több mint 350 gazdaság került víz alá. A prefektusok és a hatóságok készenlétben állnak Brassó, Bákó, Călăraşi, Kovászna, Dâmboviţa, Giurgiu, Hargita, Maros, Prahova, Szeben, Teleorman, Vâlcea és Vaslui megyében, hogy szükség esetén a lakosság segítségére siessenek. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?