FRISSÍTVE – 300 embert kellett kimenekíteni Székelyföldön gátszakadás veszélye miatt

FRISSÍTVE: Több száz hektár elárasztott mezőgazdasági terület, víz alá került háztartások, kimenekített emberek és állatok, időszakosan lezárt útszakaszok – ez a háromszéki árvízhelyzet. A tűzoltóknak csónakkal kellett kimenekíteniük egy férfit, aki a megáradt folyó elől egy fára menekült.

A Készenléti Felügyelőség (ISU) összesítése szerint a medréből kilépett Olt folyó 85 hektáron árasztott el kaszáló és legelő területeket Bodok községben, ahol megállították a szennyvízderítő állomást is. Oltszemen 65 hektár terület, egy épület és egy híd került víz alá. Zalánban 6 háztartást érintett az árvíz, amely tönkretett 1,2 kilométernyi utat is, amely összeköti a falu alsó és felső részét.

Erdővidéken Füle, Bardóc és Olasztelek térségében 150 hektár mezőgazdasági területet öntött el az áradás, Alsórákoson a Kormos pataka pedig 40 hektárnyi területet, 5 házat és a települési utat 250 árasztotta el. Vargyason 30 hektár szántó került víz alá, Bácsteleken és Kökösben hat házba és kilenc kertbe-, Nagyajtán egy házba tört be a víz.

Kisborosnyón 30 háztartás és 10 hektár föld került víz alá, de megrongálódott egy híd és 150 méternyi út is. Nagyborosnyón 2 házat és 20 hektár földet érintett az áradás. Szentléleken egy híd és 125 hektár terület, Zágonbárkányban 20 háztartás, 190 hektár legelő és 20 palló került víz alá, és 20 állat pusztult el. Szitabodzán 4 háztartást és 30 udvart öntött el az árvíz. Bodzavidéken több megyei úton is akadozott a közlekedés az árvíz miatt. Sepsiszentgyörgyön 15 magánház és egy vállalkozás székhelye került víz alá.

A hatóságok rést ütnének a töltésen Kökösbácstelkén

Az árvízveszély miatt szerdán fontolóra vették, hogy rést üssenek a Tatrang patak töltésén, hogy megóvják Kökösbácstelkét a víz okozta károktól. Értesítették az embereket, hogy az állatokat és a házaikban található ingóságokat költöztessék el, ugyanakkor berendezték a kultúrotthont, hogy szükség esetén elszállásolhassák az embereket.

A katasztrófavédelem szakemberei szivattyúkkal segítettek azoknak, akiknek háztartását elöntötte az ár, mentőcsónakokkal segítenek a bajba került embereken. A tűzoltók azt javasolják a lakosságnak, hogy kerüljék az árvíz sújtotta övezeteket, ne közelítsék meg a megáradt folyókat és homokzsákokkal védjék otthonaikat.

Kökös község polgármestere, Sánta Gyula az Agerpresnek azt nyilatkozta, hogy a Tatrang patak jobb oldalán található mintegy 25 háztartást veszélyeztet az árvíz.

FRISSÍTÉS: Az erdővidéki Köpecen 130 lakásból 300 embert menekítettek ki szerda este, mert az Olt folyó gátja szakadással fenyegetett. A kilakoltatást Barót polgármestere rendelte el, miután egyeztetett a vízvédelmi szakemberekkel, illetve a helyi készenléti bizottság tagjaival és a prefektussal.

Marius Tolvaj, a Készenléti Felügyelőség szóvivője tájékoztatása szerint a szakemberek megállapították, hogy tíz órán át tart, míg az áradás átvonul az Olt erdővidéki szakaszán, és félőnek tartották, hogy a köpeci gát nem bírja ki a rá nehezedő nyomást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?