Ötezer lejre büntették meg Antal Árpádot a román zászlók hiánya miatt

A háromszéki prefektus 5000 lejre büntette meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, amiért nem helyeztek el román zászlókat a magyar nemzeti szalagokkal feldíszített lámpaoszlopokra.

Sebastian Cucu szerda reggel közölte: mivel az RMDSZ-es elöljáró nem tett eleget az egy nappal korábbi felszólításának, hogy a 1994/75-ös zászlótörvény alapján a magyar zászlók mellé helyezze ki a román lobogót is, ezért ppénzbírsággal sújtja Antal Árpádot.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi városháza kedden, a március 15-i ünnepségre készülve kedden elkezdte a város feldíszítését, így a városközponti kovácsoltvas lámpaoszlopokat magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, néhány utcát pedig kokárdával díszítettek.

Ezt látva Sebastian Cucu prefektus kedden 12.31 perckor felszólítást küldött a polgármesternek, amelybe kifejti, hogy a zászlótörvény értelmében más államok lobogóit kizárólag a román zászlóval együtt szabad kifüggeszteni és azt is csak hivatalos állami látogatás alkalmával. Felszólította, hogy 24 órán belül minden magyar nemzeti színű lobogó mellé kötelezően ki kell helyezni egy román zászlót is.

Antal fellebbezni fog

Antal Árpád lapunk érdeklődésére elmondta: meg fogja fellebbezni a büntetést, hiszen az szerinte sem formailag sem törvényesség szempontjából nem állja meg a helyét. Magyarázata szerint egyrészt a prefektúra 24 órás határidőt adott, de nem várta meg, hogy leteljen, másrészt a 2001/1157-es kormányhatározat értelmében azon nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is.

Ennek szellemében helyezte ki Sepsiszentgyörgy önkormányzata a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat, illetve zászlókat. „Fontos az, hogy legyünk minél többen a sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepségen és mutassuk meg, hogy nem tudnak annyira megbüntetni, ahányan tudunk lenni a Nemzeti Ünnepen” – fogalmazott a polgármester.    

Mint írtuk, az újabb zászlós cirkusz kapcsán Antal Árpád kedden leszögezte: „A városban kihelyezett szimbólumok egyike sem Magyarország hivatalos zászlója, ugyanis a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával”. Emlékeztett, hogy 1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. „Úgy tűnik, hogy  idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák”. 

Kapcsolódók

Kimaradt?