Közúti aluljárót és hídfelújítást terveznek Nagyváradon

Két nagyszabású munkálatot is elkezdene a nagyváradi önkormányzat ez év végén, vagy jövő év elején: közúti aluljárót építenének a Magheru sugárút alatt, ezzel párhuzamosan pedig felújítanák az 1954-ben épült Dacia hidat.

A hídon 1997 óta semmilyen felújítást nem végeztek, műszaki állapota nem megfelelő, mondta Florin Birta nagyváradi alpolgármester, aki a terveket is bemutatta az elmúlt héten. Az aluljáró-építést és a hídfelújítást azért végeznék párhuzamosan, hogy a minél kevésbé zavarják a közlekedést. Egy 2016-os tanulmány szerint naponta mintegy 50 ezer autó halad át a sugárúton s a hídon, az aluljáró pedig megkönnyítené a haladást számukra. Jelenleg jelzőlámpák irányítják a forgalmat ebben a kereszteződésben.

Az aluljáró a Ștrandului sétányt kötné össze a Traian parkkal, a le- és feljárókkal együtt 224 méter hosszúra tervezik, magassága 3,4 m lenne, szélessége pedig 7,6 m. Két ellentétes irányú, három m széles közúti sáv és két 0,8 m széles járda segítené a föld alatti közlekedést.

Az aluljáró tervezésére és kivitelezésére 15 hónapot szánnak, költségeit áfával együtt közel 17,8 millió lejre becsülik. Az építkezést, akárcsak a hídfelújítást – ez kilenc hónapig tart, és áfával körülbelül 8,4 millió lejbe kerül majd – az önkormányzat saját forrásokból fedezné, de a Regionális Operatív Tervhez is pályáznak majd támogatásért, mondta az alpolgármester.

Mindkét projektet március 12-i rendkívüli ülésén 18 igen szavazattal (PNL) és nyolc tartózkodással (RMDSZ és PSD) hagyta jóvá az önkormányzati képviselőtestület. A közbeszerzési eljárások elhúzódhatnak, ezért a tényleges munkakezdést 20188 végére, 2019 elejére tervezik.

A hidat a felújítás idejére nem zárnák le a közúti forgalom elől, azonban legtöbb tíz kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak majd ott a járművek. A villamosközlekedést egy hónapra függesztetnék fel a hídon, ezalatt villamospótló buszokkal vagy ingajárattal oldanák meg a tömegközlekedést. A híd felújításának egyik legfontosabb eleme, hogy jelenlegi két-két közúti sáv mellett mindkét oldalon kialakítanának egy harmadikat, oly módon, hogy a jelenleg több mint öt méter széles járdát keskenyítik majd 2,5 méteresre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?