Tisztújítást tartottak az aradi magyar iskolaközpont háttérszervezeténél

Az oktatói-nevelői munka támogatására 1991-ben létrehozott Alma Mater Alapítvány tisztújító küldöttgyűlését tartották meg szombaton az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban. Az iskola háttérintézményeként működő civil szervezet tagjai, pártolói, támogatói, az aradi magyar közélet szereplői egy részének részvételével tartott eseményen Nagy Etelka leköszönő elnök a jelenlévők további támogatását kérte az alapítvány munkájához.

Hadnagy Éva ügyvezető elnök, az iskola tanára beszámolójában elmondta, hogy az Alma Mater Alapítvány fő tevékenysége szociális ösztöndíjak biztosítása az iskola bentlakásában lakó diákoknak, hogy családjaikat minél kevésbé terheljék a kollégiumi költségek. Ehhez a Bethlen Gábor Alap biztosítja a pénz nagy részét, de németországi és tengerentúli partnerszervezetek, aradi vállalkozók és magánszemélyek is hozzájárultak és hozzájárulnak a költségekhez. Meghatónak nevezte, hogy a közelmúltban egy olyan volt diák jelentkezett támogatónak, aki annak idején kedvezményezettje volt az úgynevezett „keresztszülői” programnak.

Az alapítvány az iskolai rendezvények, a bentlakási foglalkozások, a délutáni tehetséggondozási programok támogatását vállalta fel, és kiadja a Szövétnek című kulturális szemlét. Hadnagy Éva megosztotta a hallgatósággal, hogy – a Bethlen Gábor Alapnak és Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-es parlamenti képviselőnek köszönhetően – a következő tanévben teljesen ingyenessé teszik a bentlakást, remélve, hogy azokat a vidéki családokat is sikerül ezzel meggyőzni, hogy a Csiky főgimnáziumot válasszák gyerekeik továbbtanulási helyszínéül, akik esetleg az anyagiak miatt döntenének valamelyik – számukra – közelebbi román tannyelvű iskola mellett.

A leköszönő vezetőség bemutatta az általa javasolt személyeket a kilenctagú új kuratóriumba, és miután a közgyűlés ezt elfogadta, a kuratórium megválasztotta két évre az elnököt Kranowszky-Nagy Andrea, a Magyar Nemzeti Kereskedőház aradi regionális irodája vezetőjének a személyében. A kuratórium tagjai egyébként mind olyan szülők, akiknek egy vagy több gyereke is az iskolába, vagy a hozzá tartozó óvodába jár. Az új elnök a legfontosabb feladatnak a magyar oktatás jó hírének öregbítését, nimbuszának emelését nevezte, hogy a számos jó példát felmutatva tegyék kecsegtetővé az iskolaválasztáskor elbizonytalanodó magyar vagy vegyes házasságból származó gyerekek számára a magyar nyelvű képzést.

Kapcsolódók

Kimaradt?