Hercehurca az árkosi Szentkereszty-kastély miatt

Bár úgy tűnt, hogy a jogerős bírósági ítéletnek érvényt szerző, három évvel ezelőtti végrehajtás során pont került a árkosi Szentkereszty-kastély visszaszolgáltatásának ügyére, a pereskedés tovább folytatódik.

Csütörtökön Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna megyei törvényszéken zajlott az egyik per első tárgyalása, ez alkalomból Kincses Előd ügyvéd, a tulajdonos Jankovich-Bésán család jogi képviselője, és az egyik örökös Jankovich-Bésán Elemér tartottak sajtótájékoztatót. Kincses Előd elmondta, a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntése alapján szolgáltatták vissza a kastélyt az örökösöknek, ennek 2015-ben végrehajtó szerzett érvényt.

Azóta mégis több per indult, egyrészt megkérdőjelezve a visszaszolgáltatást, másrészt kárpótlást követelve az új tulajdonosoktól, amiért az állam a hatvanas-hetvenes években befektetett az ingatlanba. A pénzügyminiszter polgári pert indított a kárpótlásért, ebbe most beszállt a művelődési szaktárca is. Több millió eurós kártérítést követelnek.

Kincses szerint a kastély nem ér annyit, ezért szakértői felmérést kérnek a befektetésekről. Szerinte a követelés megalapozatlan, hiszen a visszaszolgáltatást szabályozó törvény kimondja, az ingatlant abban az állapotban kell visszaadni, amilyen a visszaszolgáltatás időpontjában. Ezzel az állam a saját érdekeit próbálta védeni, hiszen sok épület romos állapotban volt, nem adhatták vissza olyan állapotban, mint amikor államosították.

Ez a kitétel az árkosi kastély esetében is érvényes, bár ez esetben az állam valóban költött az állagmegőrzésre, korszerűsítésre. Kincses Előd szerint a perrel el is késtek, hiszen az eredeti ítélet három év után már nem támadható. Egy másik perben a visszaszolgáltatás jogosságát vonják kétségbe, arra hivatkozva, hogy a fasiszta rendszerek, az Antonescu vagy a Horthy-rezsim kiszolgálóinak nem jár vissza semmi.

Az indoklás szerint erre vonatkozóan új dokumentumok kerültek elő, ám ezeket nem mellékelték, meglátásuk szerint az 1944 júliusában elhunyt Szentkereszty Béla nem viselt közhivatalt, nem szolgálta a fasiszta rezsimeket. A család jogi megbízottja arról is beszámolt, hogy a kastélyban 1991 óta működő, a művelődési minisztérium fennhatósága alá tartozó  Árkosi Művelődési Központ többszöri felkérésükre sem vitte el még mindenét, többek között az őrző- védő kutyákat, ezzel akadályozva, hogy a tulajdonosok birtokba vegyék az ingatlant. Jankovich-Bésán Elemér a Szentkereszty család leszármazottja elmondta, nem érti az ellenségeskedést, kulturális központot működtetnének a kastélyban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?