Kiterjedt embercsempész-hálózatra csaptak le Temes és Arad megyében

Kiterjedt embercsempész-hálózatra csaptak le szerda hajnalban a hatóságok Temes és Arad megyében.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a honlapján közölte: a nemzetközi embercsempész-hálózat felgöngyölítésére közös nyomozócsoportot hozott létre a németországi bűnüldöző szervekkel. A 2017-ben szerveződött hálózat Törökországból juttatta Bulgárián, Szerbián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül Németországba az illegális bevándorlókat.

A Szerbiából Romániába átcsempészett embereket temesvári panziókban helyezték el. A bevándorlók Romániában menedékjogért folyamodtak, majd - míg a román hatóságok a kérésük elbírálásán dolgoztak - Magyarországra csempészték őket.

A DIICOT a hálózat rendkívüli szervezettségéről számolt be közleményében. Mint közölte: a hálózat minden országos sejtjét egy-egy arab származású személy irányította, és a sejtek csakis a vezetőkön keresztül kommunikáltak egymással. A kommunikáció kizárólag az interneten történt, különleges telefonos alkalmazásokon keresztül, telefonon közvetlenül nem hívták egymást.

A nyomozók megállapították: a hálózat szerbiai és romániai sejtjének a vezetői rögzítették, hogy mikor és hol fogják átjuttatni a bevándorlók egy-egy csoportját a szerb-román határon, a romániai sejt vezetője pedig megadta a szállítóknak a GPS-koordinátákat, ahonnan a csoportot fel kell venniük, és közölte azt a temesvári helyszínt is, ahová a bevándorlókat el kellett juttatniuk.

Külföldön bejegyzett gépkocsikkal szállították őket, hogy nehezebb legyen a rendszám alapján ellenőrizni a járműveket. A hálózat hatékony rendszert használt a bevándorlók által kifizetett pénzek eljuttatására is. Amint a DIICOT közölte: a bevándorlókat arra tanították, hogy tartsák kikapcsolva a mobiltelefonjaikat a határátlépés idején, és ha elfogják őket, akkor a készülékekből a gyári beállítások visszaállítása gombbal töröljenek minden információt.

Arra is megtanították őket, hogy miként folyamodjanak menedékért a román hatóságoknál, és mindenképpen kérjenek tolmácsot a hatóságokkal folytatott kommunikációhoz, továbbá használhatatlan információkat közöljenek arról, hogy miként jutottak Romániába.

A DIICOT közleménye szerint a temesvári panziókban nem regisztrálták a migránsok adatait. A bevándorlók menedékkérelmének elbírálása alatt aztán akár több alkalommal is megpróbálták átjuttatni őket Magyarországra. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?