Négyéves rekord dőlt meg: rengeteget lógnak a háromszéki diákok

Közel egymillió hiányzást halmoztak fel tavaly a háromszéki iskolák tanulói, ezeknek több mint fele igazolatlan hiányzás. A Kovászna megyei diákok hiányzásainak száma tavaly volt a legmagasabb az elmúlt négy évben, derült ki a megyei tanfelügyelőség adataiból.

A jelentés szerint a Kovászna megyei diákok 972 467 hiányzást gyűjtöttek össze, ezeknek 53,92 százaléka (524 360) igazolatlan. Átlagosan 36,96 hiányzás jut egy diákra, ezek közül 19,93 igazolatlan hiányzás. A legtöbbet a szakiskolás diákok hiányoztak (26,35 hiányzás), az általános iskolások átlaga 22,73, a legalacsonyabb pedig a középiskolások átlaga (10,10 igazolatlan hiányzás jut egy főre).

A hiányzások és iskolaelhagyás megfékezésének érdekében a tanfelügyelőség arra kérte az oktatási intézményeket, hogy kísérjék figyelemmel a diákokat és tisztázzák, hogy mi az oka a hiányzásoknak és az iskolából való kimaradásnak, ugyanakkor egyes szülőket meg is büntethetnek, amennyiben nem küldik iskolába gyerekeiket.

A hiányzás nem mindig lógás

Kiss Imre főtanfelügyelő elmondása szerint a hiányzás és a lógás két különböző dolog. A nagyszámú hiányzás nem felétlenül jelenti azt, hogy sokan lógnak, inkább a szegényes körülmények között élő gyerekek járnak ritkábban iskolába, ezért magas a hiányzások aránya a megyében.

A tanfelügyelőség jelentése szerint a 2016-2017-es tanévben csökkent Kovászna megyében az iskolát elhagyók száma. A gimnáziumi tanulók 1,11 százaléka, vagyis 289 diák hagyta el az iskola padjait, míg az azt megelőző tanévben ez a szám 491 volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?