Nehéz napok várnak a szabálytalanul parkolókra Aradon

Az aradi önkormányzat február 19-i határozata értelmében ismét elszállíthatják a szabálytalanul parkoló gépjárműveket, illetve a közterületet elfoglaló, elhagyott, gyakran üzemképtelen autókat. Napokon belül alkalmazni is fogják a rendelkezést.

A tilosban várakozó autók elszállítása 2013-ig érvényben volt, de egy joghézag miatt a legfelsőbb bíróság felfüggesztette az erre vonatkozó törvényt (sok esetben rendőri túlkapás vagy visszaélés is történt erre a jogszabályra hivatkozva). A parlament 2016-ban új törvényt dolgozott ki erre, és a jogszabály hatályba lépése után ismét elszállíthatókká váltak a járművek; a helyi tanács ennek alapján fogadta el a határozattervezetet.

A törvény szerint nem szállítható el az a jármű, amelyben tartózkodik valaki, ugyanakkor a sofőrnek a felelőssége, hogy az utastérben tartózkodó személyt észrevegyék a rendőrök. Ha az autó a szállítás során megsérül, a tulajdonos kártérítést is követelhet.

Csak azt követően vontathatják el a járművet, ha a helyi rendőrség és az állami rendőrség közlekedési osztálya megállapítja a szabálytalanságot, és kiállítja az elszállítási rendelkezést.

A műveletet Aradon az önkormányzat parkolófelügyeleti cége, a Recons Rt. végzi majd, el és a járműveket a vállalat mikelakai, Dosoftei utcai telephelyéről (a villamos remiz szomszédságából) vihetik el a tulajdonosok, miután kifizették a bírságot, a szállítás és tárolási költséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?