Hargita megye elöl jár: itt maradt el a legtöbb iskolában a próba-kisérettségi a bojkott miatt

Hargita megyében 97 tanintézményből végül 14-ben nem tartották meg a román nyelv és irodalom próba-képességfelmérő vizsgát a tanárok tiltakozása miatt. Ezzel a székelyföldi megye kiemelkedik az országos átlagból. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) a hét végén még úgy kommunikált, hogy ezerszáz iskola bojkottálja a hétfőn kezdődő próbát. Hogyan sült el a bojkott az olyan megyékben – Hargitán kívül –, mint Kovászna, Maros, Bihar és Arad?

Hargita megyében 97 tanintézményből végül 14-ben nem tartották meg a román nyelv és irodalom próba-képességfelférő vizsgát – tájékoztatta a Maszolt Görbe Péter főtanfelügyelő. Ezzel a székelyföldi megye kiemelkedik az országos átlagból, ugyanis a legtöbb megyében végül a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége beadta a derekát, és megtartotta a próbavizsgát, csupán néhány megye egy-egy iskolájában volt bojkott.

A 14 érintett Hargita megyei tanintézményben 59 nyolcadikos nem vizsgázott. A bojkotthoz a 14 tanintézményen kívül még 15 iskola csatlakozott, ám ott az igazgatók, aligazgatók, valamint néhány, a tiltakozásban részt nem vevő kolléga segítségével megtartották a vizsgát. „Értesítettük a minisztériumot, hogy mely iskolákban nem vizsgáztak a gyermekek, beszéltem a szakszervezet vezetőjével is, de még nem érkezett javaslat arra, hogy ezek a diákok próbavizsgázhatnak-e a jövőben, és ha igen, mikor. Természetesen az is lehetséges, hogy keddre meggondolják magukat a szakszervezetek, és majd kérik, hogy pótoljuk be a hétfői elmaradt vizsgát” – mondta a főtanfelügyelő.

Csíkszeredában csak a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium nyolcadikosai nem próbavizsgáztak. Gyergyószéken a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskolában, a Fogarassy Mihály Általános Iskolában és a Kós Károly Általános Iskolában, valamint a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskolában bojkottálták a próbavizsgát.

Udvarhelyszéken tiltakoztak a legtöbb iskolában: Székelyudvarhelyen a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban, a Palló Imre Szakközépiskolában és a Móra Ferenc Általános Iskolában, míg Székelykeresztúron az Orbán Balázs Gimnáziumban. Nem próbavizsgáztak továbbá a szentegyházi Mártonffi János Általános Iskolában, a zetelaki Jókai Mór Általános Iskolában, a homoródalmási Dávid Ferenc Általános Iskolában, az oroszhegyi Petőfi Sándor Általános Iskolában, illetve a Korondi Szakközépiskolában.

A FSLI többek között a kilátásba helyezett iskola-összevonások, a leépítések és az állások befagyasztása miatt tiltakozik. Sérelmezik, hogy a kormány pótlékokat szüntetett meg, hogy a tavaly beharangozott 25 százalékos fizetésemelés a gyakorlatban mindössze néhány százalékos lett, sok esetben pedig egyenesen csökkenéssel járt. A szakszervezet kéri, hogy növeljék az úgynevezett fejpénz összegét. Amiatt is elégedetlen a szakszervezet, hogy a 2017/153-as kerettörvény értelmében – amely megszabja, hogy a legkisebb és a legnagyobb fizetés aránya 1 a 12-höz – a pedagógusok 1,64 és 2,76 közötti szorzóval a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet. 

Háromszéken sikerült megoldani a vizsgát

Kovászna megyében pénteken 41 tanintézmény jelezte írásban, hogy részt vesz a nyolcadikosok próbavizsgájának bojkottjában - tudtuk meg Kiss Imre főtanfelügyelőtől. Annak ellenére, hogy pénteken még úgy nézett ki, sok vizsgaközpontban elmarad a felmérés, végül az iskolaigazgatók, aligazgatók és tanárok segítségével sikerült helyettesíteni a tiltakozó pedagógusokat, akiknek felügyelniük kellett volna a nyolcadikos tanulókat vizsga közben. Kiss Imre reméli, hogy ez kedden és szerdán is így lesz, a nagy kérdés viszont az, hogy lesz-e elegendő szakos tanár a dolgozatok kijavítására.

Nagy Gábor, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének háromszéki elnöke közölte, hétfő délutánra összesítik azokat az iskolákat, ahol távolmaradásukkal tiltakoztak pedagógusok. Nagy Gábor hozzátette, a szakszervezet továbbra is bojkottra szólítja fel a tanárokat, akiktől azt kéri, hogy senki ne iratkozzon fel a közelgő próbaérettségin való részvételre. Az érdekvédelem kilátásba helyezte, hogy a március 19. és 22. között zajló próbaérettségit is bojkottálja.

Maros megye nem csatlakozott a tiltakozáshoz

Maros megyében nincs bojkott, a próba-kisérettségi vizsgák mindenhol rendben zajlanak – mondta Illés Ildikó megyei főtanfelügyelő helyettes. A megyében 135 vizsgaközpont működik és 5800 nyolcadik osztályos tanuló méri fel tudását. Fennakadások sehol nincsenek, a pedagógusok ellátják a feladatot és a tanítás folyamatát sem zavarja a vizsga – mondta Illés Ildikó.

Bihar megye 140 vizsgaközpontjában elkezdődtek a próbavizsgák – tájékoztatott Claudiu Damian, a Bihar megyei tanfelügyelőség szóvivője. Pénteken 43 vizsgaközpontból jelezték tanárok, hogy bojkottálják a próbavizsgák megtartását. A tanfelügyelőség ezt követően egyeztetett az iskolaigazgatókkal, és mindenütt sikerült pótolniuk a kieső tanerőt, így zökkenőmentesen zajlik a próbavizsga a megyében.

Arad: Angyalkúton bojkottálták a próbavizsgákat

A megyeszékhelytől mintegy hat kilométerre lévő Angyalkúton az előírtnál két órával később kezdték meg a nyolcadikosok a képességfelmérő próbavizsgát, mert az Agerpres szerint a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének helyi tagjai csatlakoztak az országos bojkotthoz. Végül a tanfelügyelőség helyszínre kiszálló illetékesei és az iskola vezetősége elsimította a helyzetet, és a diákok beülhettek a vizsgapadba.

Az Arad Megyei Tanfelügyelőség délutáni közleménye szerint megyeszerte 110 vizsgaközpontot alakítottak ki, és a gyakorlatra 3626 diák iratkozott fel, akik közül 3294-en meg is jelentek (332-en hiányoztak különböző okokból). Senkit nem kellett kizárni, és egyik helyszínről sem jelentettek szabálytalanságot – írták.

Egy kisebb probléma a Zaránd-hegység északnyugati lábánál lévő Selénd községben történt, ahol gondok adódtak a vizsgatételek letöltésével, végül a tartalék feladatoknak láttak neki.

Felhívást intézett vasárnap az oktatási minisztérium a pedagógusokhoz, hogy a tanulók érdekében tegyenek le az országos képességfelmérő bojkottjához hasonló „radikális” kezdeményezésekről. A szaktárca emlékeztetett, hogy március 1-jétől a pedagógusok 20 százalékos béremelésben részesültek.

Kapcsolódók

Kimaradt?