Ezerszáz iskola bojkottálja a hétfőn kezdődő próba-képességfelmérőt

Bojkottálják a pedagógusok a nyolcadikosok országos képességfelmérőjének hétfőn kezdődő próbavizsgáját 1100 tanintézményben országszerte – közölte a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI).

Az érdekvédelem azt követően döntött így, hogy sem a kormány, sem a parlament két házának elnöke nem válaszolt a követeléseiket tartalmazó beadványra. Amint azt korábban megírtuk, számos magyar tannyelvű erdélyi iskolában szintén megtagadják a próbavizsgáztatást a tanárok. 

Az ország 28 megyéjének 1100 oktatási intézményében döntöttek úgy a szakszervezeti tagok, hogy nem vesznek részt a nyolcadikosok országos képességfelmérőjének hétfőtől szerdáig zajló próbavizsgáján. A FSLI közleménye értelmében a kezdeményezést az érdekvédelem országos vezetősége és a szülői egyesületek országos szövetsége is támogatja.

A FSLI többek között azt kéri a kormányhoz és a két házelnökhöz intézett beadványában, hogy mondjanak le a kilátásba helyezett iskola-összevonásokról, a leépítésekről és bizonyos pótlékok megszüntetéséről, valamint hogy növeljék az úgynevezett fejpénz összegét.

Amiatt is elégedetlen a szakszervezet, hogy a 2017/153-as kerettörvény értelmében – amely megszabja, hogy a legkisebb és a legnagyobb fizetés aránya 1 a 12-höz – a pedagógusok 1,64 és 2,76 közötti szorzóval a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet.

Az érdekvédelem azt is kilátásba helyezte, hogy a március 19. és 22. között zajló próbaérettségit is bojkottálják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?