A romániai bűncselekmények több mint harmada közúti kihágás

A tavaly bíróság elé állított személyek 35 százaléka ellen a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt emeltek vádat – mondta a legfőbb ügyész az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban.

Augustin Lazăr szerint ennek egyik oka a 100 évvel ezelőtti, primitív infrastruktúra, a másik pedig a gépkocsivezetők – főleg a fiatal sofőrök – nem megfelelő magatartása.

A legfőbb ügyészség jövő héten ismerteti 2017-es tevékenységi mérlegét, ennek kapcsán kérdezték a leggyakoribb bűncselekménytípusokról.

„A tavaly bíróság elé állított személyek 35 százaléka ellen a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt emeltek vádat. Azaz 100 vádlottból 38-at ilyen bűntett miatt állítottak bíróság elé. Az ország gépkocsiparkjának rohamos növekedése befektetésekre kell hogy sarkalljon. Nagyon erős, egyre versenyképesebb és egyre különlegesebb autóink vannak (...), a közúti infrastruktúra azonban száz évvel ezelőtti, primitív. (...) Ugyanakkor a nevelésre is hangsúlyt kell fektetni. A fiataloknak meg kell tanulniuk tisztelettudóaknak lenni a volánnál is, és a mindennapi életben általában” – fogalmazott az interjúban Lazăr.

A leggyakoribb bűntettek listájának második helyén a vagyon elleni bűncselekmények (lopás, csalás, rongálás stb.) állnak, a harmadik helyen pedig a személy elleni bűncselekmények. A legfőbb ügyész szerint a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma is növekvő tendenciát mutat. Utóbbi oka – állítja –, hogy sok szülő külföldön vállal munkát, itthon hagyott gyermekeik pedig nem részesülnek megfelelő neveltetésben.

„Ebben a rendkívül nyüzsgő világban, amelyben bárki bármerre közlekedhet, és amelyben nagyon sok minden történik, egyre nagyobb méreteket ölt a családon belüli erőszak. Sok kiskorút nem a szülei nevelnek, hanem a szomszédok, távolabbi rokonok gondozásában vannak, maguktól nőnek fel, bármiféle útbaigazítás, szülői példakép nélkül. Sajnos robbanásszerűen megnőtt azoknak a kiskorúaknak a száma, akik ilyen bűncselekményeket követnek el” – hívta fel a figyelmet a legfőbb ügyész.

Kapcsolódók

Kimaradt?