Ez a Hargita megyei fogyasztóvédők legnagyobb panasza

Elkészítette tavalyi éves kimutatását a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. Az adatokat Moldovan Laurenţiu intézményvezető ismertette, és külön kiemelte a munkájukat leginkább negatívan befolyásoló tényezőt: nincs elég ellenőr.

Az igazgató elmondása szerint tavaly három ellenőr segítette a munkáját, tehát vele együtt négyen dolgoztak egész Hargita megyében, azóta az egyik munkatárs eltávozott, így jelenleg csak két ellenőr dolgozik. A munkakör nem túl népszerű, ugyanis három szabad helyet hirdettek meg, de nincsenek rájuk jelentkezők.

Az éves jelentésben megjegyzik: tavaly nagy figyelmet fordítottak arra, hogy ne csak a megyeszékhelyen és a városokban ellenőrizzenek, hanem a falvakon is.

Több mint három millió lejre bírságoltak

A Hargita megyei fogyasztóvédelem tavaly 2177 akciót hajtott végre, amelyekből 887 alkalommal szabálysértést megállapító jegyzőkönyvet állítottak ki, 688 alakalommal bírságot szabtak ki, 199-szer figyelmeztetést adtak ki. Ugyanakkor 44 esetben elkobozták a megvizsgált termékeket, 322 esetben pedig megsemmisítették azokat, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak.

A legtöbb termék, szám szerint 835, ezek közül élelmiszer volt, 349 nem más termék. 765 esetben nem étkeztetési, míg 79 esetben étkeztetési szolgáltatások nem megfelelő végzése miatt bírságoltak. A hatóság 44 alkalommal vett termékmintát gyanús árukból, ezeket laboratóriumban bevizsgálták és 33 esetben találtak rendellenességet.

Az elmúlt évben egyébként 62 ezer lej értékben vontak ki termékeket végleg a forgalomból, míg 9119 lej értékben semmisítettek meg eladásra kínál árucikkeket. Ezek azok a termékek, amelyek a szakértők megítélése szerint veszélyeztetik a fogyasztók életét, egészségét vagy biztonságát. Jelentős mértékű, mintegy 3 270 200 lej értékben szabtak ki büntetést tavaly.

Sok mindenre kiterjed a figyelmük

A fogyasztóvédelem nemcsak véletlenszerű ellenőrzéseket végez, hanem lakossági bejelentés nyomán is kiszállnak a helyszínre. Tavaly például 443 lakossági bejelentés érkezett, ezek közül 28 esetet nem sikerült megoldani, 24 panaszt máshová továbbítottak és 102 alkalommal azt állapították meg, hogy a panasztevés alaptalan. A lakosság a nem élelmiszereket forgalmazó szolgáltatások terén tette a legtöbb panaszt, szám szerint 242-t. Érdekesség, hogy élelmiszerek minőségére vonatkozó panaszt csak 36 alkalommal tettek, míg élelmezési szolgáltatásra 15 reklamáció érkezett. 

A fogyasztóvédelem rendszerint tematikus ellenőrzéseket végez elsősorban a fontosabb ünnepek előtt, tehát a karácsonyt és a húsvétot megelőző időszakban. Ezeken kívül pedig egyes terméktípusokra vonatkozó tematikus ellenőrzéseket is tartanak.

Tavaly például külön akció keretében vizsgálták a bőrből, üvegből készült tárgyakat, taneszközöket, építkezési anyagokat vagy a karácsonyi díszeket. Az élelmiszer kategóriában a tejtermékeket, a zöldség és gyümölcsöket, valamint a gyorsételeket is külön ellenőrizték. De az iskolai táborok előírásoknak megfelelő szervezését is vizsgálták, ahogy a téli sportoknál használt felszerelések minőségét, valamint az áruba bocsájtott strandeszközöket.

A fogyasztóvédelmi hatóság nem mindig dolgozik egyedül, számos bevetést az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatósággal, a rendőrséggel, a helyi önkormányzatokkal, valamint mérésügyi hivatallal közösen tartanak.  

Kapcsolódók

Kimaradt?