KRESZ-módosítás: jutalmazzák a fegyelmezett sofőröket

Kapjanak jutalompontokat a törvénytisztelő gépkocsivezetők – javasolja a parlamentbe benyújtot tKRESZ-módosító tervezetében honatyák egy csoportja.

Mint ismert, közlekedési kihágások esetén a sofőrök a pénzbírság mellett úgynevezett büntetőpontokat kapnak. A tizenöt büntetőpontot összegyűjtő gépkocsivezetőnek 30 napra automatikusan felfüggesztik a jogosítványát.

A parlamentben iktatott tervezet szerint két jutalompontot kapna az a sofőr, aki egy naptári év leforgása alatt egyetlen kihágást sem követ el. Ha pedig végül megbírságolják, a jutalompontok számát levonják a büntetőpontokéból, és így nehezebben veszíti el a jogosítványát.

A tervezet beterjesztői európai példákra hivatkozva javasolják a jutalompontok bevezetését, ami szerintük fegyelmezett vezetésre késztetné a gépkocsivezetőket.

Mint korábban írtuk, a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-ös sürgősségi rendelet (KRESZ) átfogó módosítását sürgeti több párt és civil szervezet is. A módosító javaslatokat március végére egyetlen tervezetté gyúrja össze a parlament illetékes albizottsága. A legnagyobb változás a büntetések kiszabásának rendszerében várható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?