Hazaérkezett az első fekete gólya Székelyföldre

Fekete gólyát láttak Székelyudvarhely határában. A madarat Szabó József ornitológus, a homoródszentpáli madártani rezervátum őre vette észre és fotózta le. A szakember arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a fekete gólyák a fehér gólyáknál jóval később, októberben indulnak útnak, és korábban is térnek vissza, de egyenként, vagy kis rajokban, így hazatérésük nem kelt feltűnést. 

Szabó József azt mondta: a madarat Székelyudvarhely bejáratánál, a Nagy-Küküllő közelében vette észre, és feltételezhetően ugyanarról a példányról van szó, amelyet tavaly február 26-án pillantott meg először a homoródszentpáli rezervátum területén.
Az ornitológus szerint egy korán hazatérő példányról van szó. A fekete gólya Dél-Afrikában vagy Szudán területén töltötte a telet, és megközelítőleg 12 000 kilométert repült hazáig. 

A szakember szerint a madár túl fogja élni a rendkívüli hideget. A fekete gólyák csendes erdőkben, magas fenyőfákon raknak fészket, és hegyi patakokban élő halakkal táplálkoznak. Ritka esetben nyáron is megpillanthatók, de csak csendes, békés helyeken, vagy a levegőben körözve. Ősszel rajokba csoportosulnak és gyakran a lecsapolt halastavak medreiben figyelhetők meg. 

Szabó József szerint Hargita megyében legalább öt fekete gólyapár fészkel, Homoródszentpál közelében. 

Kimaradt?