Eddig keménykedik még a tél Erdélyben

Március 8-áig a megszokottnál hidegebb lesz az idő, főként reggel és az éjszakai órákban, ugyanakkor jelentősen megnövekszik a csapadék kialakulásának valószínűsége is, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kéthetes előrejelzéséből. 

Erdélyben február utolsó és március első napjaiban rendkívül hideg, fagyos lesz az időjárás reggel és éjszakánként. A nappali átlaghőmérsékletek mínusz 9 és mínusz 7 fok körül alakulnak, a legalacsonyabb hőmérsékletek -13 és -16 fok között lehetnek. Március 7-én és 8-án felmelegedés következik, amikor 10 fokos csúcshőmérsékletek lesznek.

Az előrejelzett időszak vége felé átlagosan 8 fok körül alakul a levegő hőmérséklete. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek is emelkednek majd, március 2-án mínusz 16 fokra lehet számítani, március 11-ére átlagosan mínusz 1 vagy 0 fokra emelkedik a levegő legalacsonyabb hőmérséklete éjjelenként. Az előrejelzések szerint csapadékra február 26-án és 27-én, majd március 2-a és 11-e között kell számítani. 

Meghosszabbítják a fagyriadót

A déli és keleti megyékre érvényes másodfokú (narancssárga jelzésű) fagyriadó meghosszabbítását fontolgatja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az intézmény igazgatója, Elena Mateescu hétfőn közölte, az időjárás a hét végéig nem enyhül.

A szakember tájékoztatása szerint a jelenleg csütörtökig érvényes figyelmeztető előrejelzést péntekig hosszabbítanák meg. Addig ugyanis Moldovában, Dobrudzsában és Munténiában kitart a fagyhullám, a hajnali hőmérsékletek elérhetik a – 22 fokot. A fővárosban reggelente – 18 fok várható péntekig.

Kedden és szerdán az egész országban hideg lesz, a reggeli órákban – 21 és – 11 fok között ingadozik majd a hőmérséklet. A déli és keleti országrészben csütörtökön és pénteken a levegő – 22 fokra is lehűlhet.

Erősödik a havazás

A meteorológiai szolgálat hétfőn kora délután újabb figyelmeztetést adott ki, e szerint a következő órákban erősödni fog a havazás az ország déli és keleti részén, a hófúvás várhatóan még jobban megnehezíti a közlekedést. Hétfő estétől számítanak kiadósabb havazásra, így kedden reggel a hóréteg vastagsága elérheti a 15-30 centimétert.

Mint írtuk, az ország déli és keleti részén nehézkesen zajlik a közlekedés a téli időjárási viszonyok miatt. Hétfő hajnaltól narancssárga jelzésű fagyriadó van érvényben, hiszen a február végi időszakhoz képest szokatlan hideget mérnek. Hétfőn reggel a székelyföldi Gyergyóalfaluban mérték a leghidegebbet egész Romániában, ott a hőmérséklet mínusz 22 Celsius fokra süllyedt. Hétfőn és kedden felfüggesztették az oktatást hat déli megyében és Bukarestben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?