Látogatási tilalmat rendeltek el a csíkszeredai kórházban

Az influenza és a felső légúti megbetegedések számának növekedése miatt meghatározatlan időre felfüggesztették a betegek látogatását a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban – tájékoztatta portálunkat dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser.

A látogatási tilalom nemcsak a kórház főépületére vonatkozik, hanem a csíksomlyói tüdőgyógyászati és fertőző osztályra, a régi kórház épületében található szemészeti, bőrgyógyászati és elmegyógyászati osztályra, valamint a törvényszékkel szemben található fül-orr-gége osztályra is.

„Azért függesztettük fel a beteglátogatást, mert terjed az influenza, és megjelentek súlyosabb esetek is a kórházban. A betegek és a hozzátartozók érdeke is azt kívánja, hogy lehetőleg korlátozzuk a betegség terjedését. Nem tudjuk, hogy meddig tart a tilalom, de sajnos több olyan beteg fekszik a kórházban, akiknek az állapota az influenza miatt még súlyosabbá válhat, akár végzetes is lehet” – fejtette ki a kórházmenedzser.  

Gyorsan terjednek a fertőzések

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy január utolsó hetéhez képest Hargita megyében megkétszereződött a felső légúti megbetegedések száma, és az elmúlt két-három hétben megjelentek az influenzás esetek is.

„Természetesen addig is voltak vagy lehetettek influenzás esetek, de ezek nem laboratóriumi vizsgálatok alapján igazolt megbetegedések voltak. Az utóbbi két hétben viszont ezeket már kimutattuk. Nyilván azért nőtt meg érdeklődés az influenza iránt, mert haláleset is történt a megyében. Növeltük a diagnosztikai lehetőségeket, mert az átlaghoz képest több laboratóriumi vizsgálatot kértek az orvosok” – közölte az közegészségügyi igazgatóság vezetője.

Arról is tájékoztatott, hogy jelen pillanatban 14 influenzával fertőzött beteget tartanak számon a megyében, egy héttel ezelőtt még csak hat személyről volt tudomásuk. „Ez is szokatlanul megnövekedett vírustevékenységet jelez, amely az országos helyzet tükörképe tulajdonképpen” – jegyezte meg Tar Gyöngyi.

A legfrissebb adatok szerint 1640 Hargita megyei ember szenved felső légúti megbetegedésben. Továbbá mintegy 140 személyt kezelnek tüdőgyulladással, a múlt heti adatok szerint még csak 40 megbetegedésről tudtak.  

Az influenza és a megfázás elkerülésének, illetve gyógyításának lehetőségeiről, hasznos tanácsokról Életmód rovatunkban is írtunk

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?