Ilyen lesz az erdélyi időjárás tavasszal

A tavaszi hónapokban az évszakra jellemző átlaghőmérséklet alatti értékekre, és az átlagosnál több csapadékra számíthatunk - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által közzétett, március-április-májusra vonatkozó előrejelzésből.

Az ANM szerint márciusban csak az ország déli, délkeleti és egyes nyugati régióiban lesz a hónapnak megfelelő átlaghőmérséklet (ami 3,5 Celsius fok az 1981-2010-es periódusban mért értékek alapján), a többi térségben hidegebbre kell számítani: Erdélyben 0 és plusz 5 fok, Moldvában mínusz 1 és 5 fok, a Körösök vidékén és Munténiában 0 és 6 fok, a Bánságban és Olténiában 0 és 7 fok között lesz az átlaghőmérséklet márciusban.A csapadék mennyisége nagyobb lesz az átlagosnál, ami márciusban 38,3 liter négyzetméterenként: Máramarosban 60, Erdélyben és a Körösök vidékén 54, Olténiában 59 liter/m˛ csapadék fog esni.

Áprilisban szintén csak délen és keleten lesznek az átlagosnak megfelelő hőmérsékleti értékek (az év negyedik hónapjában ez 9,3 Celsius-fok). A leghidegebb Moldvában lesz (5 és 11 fok között), a legmelegebb Munténiában, Olténiában és a Bánságban (12 fok).

Az áprilisi átlagos csapadékmennyiség 51,3 l/nm, de ennél jóval többre kell számítani az idén: a Bánságban a lehulló csapadékmennyiség elérheti a 78, Olténiában a 75, Erdélyben a 70 litert négyzetméterenként. Szárazság lesz viszont Dobrudzsában (14-40 l/nm), Moldvában pedig 38-57 l/nm esőre kell számítani.

Májusban is csak délen, délkeleten és a Bánságban várható az időszaknak megfelelően meleg idő, a többi régióban a sokévi átlagnál hűvösebb lesz. A májusi átlaghőmérséklet Romániában 14,9 Celsius-fok. Idén az év ötödik hónapjában 10 és 18 fok közötti hőmérsékletre számíthatnak a moldvaiak, munténiaiak, olténiaiak és bánságiak, Máramarosban és Erdélyben 12 és 16 fok közt alakul a hőmérséklet.

Csapadékmennyiség szempontjából a sokévi átlag 66,5 liter négyzetméterenként a májusi hónapban. Idén azonban az eső mennyisége Máramarosban 89, Munténiában 86, a Körösök vidékén 85, a Bánságban 84 liter/nm is lehet. Dobrudzsában májusban is szárazság várható, a csapadékmennyiség 16 és 47 liter között lesz négyzetméterenként.

A három hónapra vonatkozó meteorológiai előrejelzéseket az angliai Readingben levő európai előrejelzési központ készíti, valószínűségi arányuk 60 százalék. Az ANM felhívja a figyelmet, hogy a hirtelen beálló, rövid lefolyású, extrém időjárási jelenségeket nem lehet ezzel a módszerrel prognosztizálni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?