Elfogadta a kormány a tervezetet: nagyobb hatalma lesz a rendőrnek

Négy hónap közvita után csütörtökön elfogadta a kormány a rendőrök tekintélyének erősítését célzó törvénytervezetet. 

A tervezet világos előírásokat tartalmaz az igazoltatásra, a ruházat, a csomag és a jármű átvizsgálására, a rendőrségre való bekísérésre és a rendőri erőhasználatra vonatkozóan. 

A tervezet az eddigi 100-500 lejről 500-1.500 lejre emeli a kiróható bírságot abban az esetben, ha valaki megtagadja az igazoltatást. Az indoklás szerint az intézkedést az indokolja, hogy ilyen esetben az igazoltatott személyt a rendőrnek be kell kísérnie a székhelyre, hogy megállapítsák személyazonosságát, és ez időveszteséggel jár, ami alatt a rendőr nem tudja ellátni más terepfeladatait. 

Javasolják ugyanakkor, hogy 500-1.500 lejről 2.000-3.000 lejre emeljék a közterületen, lakóházak szomszédságában tartott magánrendezvények eserén kiróható bírságot. Ha a kihágás 24 órán belül megismétlődik, a bírság 3.000-6.000 lejre nőne. 

A jogszabály értelmében bűncselekménynek minősülhet, és három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, ha valaki felszólítás után közvetlen módon megakadályozza, hogy a rendőr ellássa az igazoltatásra, a ruházat vagy a gépkocsi átkutatására vonatkozó feladatát, vagy akadályozza, hogy bekísérjék a rendőrségre. 

A belügyminisztérium szerint a dokumentum pontosan leírja, hogy a rendőr milyen körülmények között jogosult igazoltatni: például ha az illető személlyel kapcsolatban felmerül valamilyen törvénytelen tett elkövetésének gyanúja, ha azt gyanítják, hogy törvénytelen cselekedet tanúja volt stb. 

A rendőrnek jogában áll megkövetelni, hogy az igazoltatott személy jól látható helyen tartsa a kezét, és ne használjon semmiféle, támadásra alkalmas tárgyat, ugyanakkor megkövetelheti, hogy olyan testhelyzetet vegyen fel, amely lehetővé teszi, hogy biztonságosan átkutassák. 

A rendőr elleni agresszió szándékának tekintik, ha egy személy nem veszi fel a rendőr által megkövetelt testhelyzetet, és az "Állj, rendőrség! Ne közeledj!' felszólítás ellenére is közelít a rendőrhöz. 

A tervezet előírásokat tartalmaz a polgárok jogainak védelmében is. Például egy igazoltatott személynek joga van ahhoz, hogy szóbeli felvilágosítást kapjon igazoltatásának okáról. 

A rendőrségre bekísért személynek joga van megtudni az intézkedés okát, megfellebbezheti az intézkedést, joga van ügyvédhez, valamint ahhoz, hogy csak ennek jelenlétében beszéljen, joga van családját értesíteni, orvoshoz fordulni, és tolmácsot kérhet, ha nem beszél románul. 

A bekísért személy nem tartható a rendőrségen nyolc óránál hosszabb ideig. Ha személyazonosságának megállapítása elhúzódik, ez a határidő 12 óráig meghosszabbítható. A jelenleg érvényben lévő törvény szerint a bekísért személy 24 óráig tartható a rendőrségen. 

A belügyminisztérium szerint a módosításokat a civil szervezetekkel való konzultáció nyomán javasolták. A tervezetről a parlamentnek is szavaznia kell. 

Kimaradt?